Počeo kurs italjanskog jezika u Bijelom Polju

Nevladina organizacija Zajednica Italijana u Crnoj Gori već duži niz godina uspješno organizuje kurseve italijanskog jezika širom Crne Gore, a ovo je prvi put da takvu vrstu privilegije imaju i građani Bijelog Polja.

Naime, besplatan kurs italijanskog jezika počeo je danas u Bijelom Polju, a čak 40 Bjelopoljaca će narednih nedjelja pohađati časove.

„Mi smo prva opština sa sjevera Crne Gore u kojoj Zajednica Italijana organizuje ovaj kurs i zaista sam zahvalan što su izabrali naš grad. Interesovanje građana je bilo ogromno, prijavilo se njih preko 100, ali smo morali da izaberemo 40 prvih, među kojima su uglavnom i  turstistički poslenici, državni službenici i namještenici, kojima je poznavanje italijanskog jezika neophodno u radu, naročito ako uzmemo u obzir da smo sve bliže članstvu u EU“, saopštio je Samedin Agović, koordinator kursa.

U okviru kursa, kako je Agović istakao, biće realizovano 50 časova, a nastava će se održavati dva puta nedjeljno u Srednjoj stručnoj školi.

„Ovo je prvi dogovorni čas, a narednih nedjelja održavaće se blok časovi u trajanju od sat i po vremena. Po završetku kursa svi polaznici će polagati određene testove i oni koji polože dobiće sertifikat“, kazao je Agović, zahvaljujući se upravi Srednje stručne škole i direktoru Semiru Baliću, koji su ustupili prostorije za održavanje časova.

Kurs za 40 polaznika držaće  profesorica italijanskog jezika Vesna Vuković, a kako je kazala po završetku će imati osnovni nivo znanja, odnosno A1.

„Tokom narednih časova učiće osnovni vokabular, osnove gramatike, a od njih samih zavisi koliko brzo i kvalitetno će usvajati znanje“, kazala je profesorica Vuković, dodajući da će kroz ovaj kurs svi polaznici zapravo upoznati i kulturu i istoriju Italije.

Zajednica Italijana u Crnoj Gori registrovana je kao NVO  i okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani. Osnovana je početkom 2004. godine, sa ciljem očuvanja i širenja italijanske kulture na ovim prostorima.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE