Nejla i Iva poručile – „živjeti zajedno, kao jednaki, u kulturno raznolikim demokratskim društvima“ (video)

Bjelopoljska Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ jedna je od 20 osnovnih i srednjih škola uključenih u projekat Evropske unije i Savjeta Evrope „Podsticanje demokratske kulture u školama Crne Gore”.

U okviru ovog projekta učenice bjelopoljske gimnazije Iva Kljajević, Nejla Franca i Zorana Maslak, zajedno sa profesoricama Ajselom Madžagalj i Rajkom Minić rade na povećanju znanja i svijesti o konceptu, politikama, praksama i prednostima inkluzivnog obrazovanja i demokratske kulture u školama i lokalnim zajednicama.

Gostujući  tim povodom u emisiji „Mladi za mlade“, Radija Bijelo Polje, Nejla Franca istakla je da je cilj projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama Crne Gore” izgradnja demokratskog okruženja u kojem se njeguju ljudska parava i poštuju različitosti.

„Ovaj projekat ima za cilj da unaprijedi kvalitet obrazovanja kroz podsticanje demokratske kulture, a uz primjenu anti-diskriminatornih pristupa koji su bazirani na standardima i praksama Savjeta Evrope, što će posljedično dovesti do smanjenja diskriminatornih praksi u školama, posebno prema osetljivim društvenim grupama“, kazala je Nejla.

Početku projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama Crne Gore” prethodio je edukativni seminar, koji je još u aprilu održan u Kolašinu, a tokom kojeg su učenice i profesorice bjelopoljske gimnazije imale priliku da steknu znanja o 20 demokratskih kompetencija ustanovljenih od strane Savjeta Evrope.

„Na tom seminaru smo na jedan interaktivan način govorili o demokratskim kompetencijama, diskutovali o demokratiji i ljudskim pravima, različitostima, jednakim mogućnostima za sve. A suština svega toga jeste zapravo da moramo živjeti zajedno kao jednaki u kulturno raznolikim demokratskim društvima. Poseban akcenat je bio na kulturi demokratije, odnosno postojanju demokratskih institucija i zakona, što je i preduslov za funkcionisanje jednog demokratskog društva“, pojasnila je Iva Kljajević.

U okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama Crne Gore” Iva i Njela, zajedno sa Zoranom Maslak i profesoricama Ajselom Madžgalj i Rajkom Minić, prošle nedjelje su u dnevnom centru “Tisa” održale radionicu na temu demokratsko društvo i ljudska prava.

“Radionica je protekla u zaista kreativnoj atmosferi, na jednom mjestu smo bile mi, naše profesorice, i korisnici dnevnog centra „Tisa“ i zaista smo djelovali kao jedan tim. Radionica je bila jako uspješna, korisnici „Tise“ su nam pomagali da ispišemo demokratske kompetencije i mislim da su uživali koliko i mi“, kazala je danas Nejla Franca.

Demokratska kultura podrazumijeva i primjenu anti-diskriminatornih pristupa, pa je prema riječima Ive Kljajević, to i bio razlog da radionicu o jednakim pravima i mogućnostima održe u dnevnom centru „Tisa“, gdje borave mladi sa invaliditetom.

„Svaki susret sa djecom iz „Tise“ je zaista divan, oni uspijevaju da nama prenesu neku pozitivnu energiju i da nam pokažu koliko život može biti lijep uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se svakodnevno suočavamo. Naša parola i glavna kompetencija u okviru ovog projekta je da čovjeka najlakše uništiš ako mu oduzmeš dostojanstvo i to je ono što smo iz „Tise“ poručili svima, da moraju vrednovati ljudsko dostojanstvo i prihvatiti ljude koji su samo naizgled drugačiji od nas“, naglasila je Iva u emisiji „Mladi za mlade“.

Kako su danas najavile Iva i Nejla, 11. oktobra, kada se i obilježava Dan inkulzije, u Podgorici će predstaviti rezultate aktivnosti koje su sprovele u okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama Crne Gore”.

„U Podgorici ćemo prikazati i jedan kratkometražni film, koji zapravo govori o važnosti vrednovanja ljudskog dostojanstva, a u njemu prikazani korisnici „Tise“, kao i Adnan Kujović, učenik naše škole, jer su upravo oni najčešće diskriminisani zbog svog invaliditeta“, saopštila je Iva.

Kako je istakla Nejla Franca, očekuju da će film biti dobro prihvaćen i da će svi koji ga pogledaju zapravo shvatiti i naučiti poruku i da će on doprinijeti razvoju demokratske kulture.

 

Repriza emisije “Mladi za mlade” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:  Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE