KUD ''Tekstilac'' i BKUD ''Sevdah'' pjesmom i igrom od zaborava čuvaju kulturno nasleđe (video)

Zajednički koncert BKUD-a ''Sevdah'' iz Zagreba i KUD-a ''Tekstilac'' iz Bijelog Polja, održaće se sjutra u velikoj sali bjelopoljskog Centra za kulturu, sa početkom u 20 časova.

Kroz igru, pjesmu, muziku i običaje dva ansambla predstaviće bjelopoljskoj publici bogato kulturno nasleđe dvije zemlje, a kako su danas gostujući u emisiji “Start Art” kazali umjetnički rukovodilac KUD-a “Tekstilac” Željko Cvijović i njegov saradnik Emir Mehonjić, sve je spremno za sjutrašnji koncert.

“Ovo je prvi zajednički koncert ova dva kulturno-umjetnička društva i početak nove saradnje, koju smo ostvarili zahvaljujući nekadašnjem predsjedniku KUD-a “Sevdah” Feridu Dizdarević, koji je porijeklom iz Bijelog Polja. Izrazili su želju da nastupe u Bijelom Polju zajedno sa našim kulturno-umjetničkim društvom i zato smo odlučili da ih već sjutra ugostimo”, kazao je Cvijović, dodajući da se nadaju da će uskoro dobiti poziv da budu njihovi gosti, kako bi ljubiteljima folklora u Zagrebu kroz igru i muziku predstavili bar dio tradicionalnog kulturnog blaga Bijelog Polja.

Kulturno umjetničko društvo “Sevdah” je osnovano 2006. godine i mlado je u odnosu na tradiciju KUD-a “Tekstilac”  dugu 54 godine, ali, prema riječima Emira Mehonjića,  jako je kvalitetno, što obećava jedan  sjajan koncert u Bijelom Polju.

“Svaki koncert našeg kulturno-umjetničkog društva izaziva veliku pažnju i interesovanje Bjelopoljaca, a očekujemo i da će ovaj put  sala bjelopoljskog Centra za kulturu biti ispunjena do poslednjeg mjesta. Za sjutrašnji koncert mi smo pripremili tri koreografije, a isto toliko će izvesti i KUD “Sevdah, koje na svom repertoaru ima igre iz sjeverne Bosne, istočne Bosne, kao i igre iz Sarajeva”, istakao je Mehonjić, dodajući da se nada da će ispuniti očekivanja publike.

Da će repertoar biti raznovrstan potvrdio je i umjetnički rukovodilac Cvijović, koji je kazao da će se predstaviti sa igrama iz Crne Gore, Leskovca, kao  i vlaškim igrama.

“To su dosta atraktivne igre i vjerujem da će ljubitelji folklora uživati podjednako u igrama naših folkloraša, kao i članova KUD-a “Sevdah”. Mi se trudimo da se uvijek prikažemo u najboljem svetlu i da igramo najbolje što  možemo, a to ćemo učiniti i sjutra, kako bi još jednom opravdali povjerenje naših sugrađana”, kazao je Cvijović.

KUD “Tekstilac” je najsjaniji dragulj na mapi kulturnog miljea Bijelog Polja, a Cvijović ističe da zahvaljujući entuzijazmu, velikom radu i trudu već 54 godine uspijevaju da sačuvaju taj epitet.

“Velika je odgovornost održati kvalitet i epitet jednog od boljih kulturno-umjetničkih društava. Generacije se mijenjaju, neki članovi odlaze, ali dolaze novi i upornim radom i rezultatima koje postižemo, iznova dokazujemo da smo istinski čuvari tradicije i kulture našeg naroda”, podvukao je umjetnički rukovodilac KUD-a “Tekstilac”.

 Repriza emisije “Start Art” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:  Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE