Tri osobe sa invaliditetom dobile posao u DOO “Profi OSI”

Tri osobe sa invaliditetom, koje su uspješno prošle obuku  za kopiranje, dizajniranje i izradu dIgitalne štampe, nastaviće svoje radni angažman u preduzeću DOO “Profi OSI”, saopšteno je na današnjoj konferenciji Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom, organizovanoj povodom okonačnja projekta “Socijalizacija OSI u kreativno-grafičkoj radionici”.

Iako je ovim projektom, koji je prethodnih 12 mjeseci realizovalo Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom, bilo planirano da dvije osobe sa invaliditetom nastave rad kod projektnog partnera „Profi OSI“, tri lica dobiće posao na period od minimum šest mjeseci, sa tendencijom produžetka ugovora na neodređeno vrijeme, saopštila je danas koordinatorka projekta Dragana Božović.

“Rezultati ovog projekta su zaista nadmašili naša očekivanja, tako da će rad u našem preduzeću DOO „Profi OSI“nastaviti tri lica, što pokazuje da smo ostvarili cilj – profesionalno osnažili OSI i otvorili im put ka tržištu rada ”, kazala je Božović.

Ona je danas podsjetila da je projektom “Socijalizacija OSI u kreativno-grafičkoj radionici” bilo predviđeno da se šest nezaposlenih lica sa evidencje Zavoda za zapošljavanje Crne Gore – Biroa rada Bijelo Polje i Biroa rada – Berane osposobi za rad u kreativno- grafičkoj radionici.

“Obuka je trajala dva mjeseca i šest kandidata, četiri iz Bijelog Polja i dva iz Berana, uspješno je savladalo vještine kopiranja, dizajniranja i izrade digitalne štampe. U saradnji sa kompanijama “VBR GRAFIKA” i “Caritas Crne Gore” i DOO “Profi OSI”, čiji smo mi osnivači, obučavali smo osobe sa invaliditetom za poslove kreativno-grafičke radionice. Nakon uspješno završene obuke lica su bila zapošljena u ovim preduzećima na period od osam mjeseci”, podsjetila je Božović, napominjući da je jedna osoba sa invaliditetom po završetku obuke morala da se isključi iz projekta, zbog zdravstvenih problema.

Lidija Vulević, iz preduzeća  “Caritas Crne Gore”, koje je bilo partner na ovom project, kazala je da postoji mogućnost da dvije osobe, koje su na period od osam mjeseci bile zapošljene u kopirnici-štampariji u Beranama, nastave radni angažman u tom socijalnom preduzeću.

“U cilju unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i stvaranja mogućnosti za njihovo profesionalno angažovanje i socijalnu integraciju, “Caritas Crne Gore” već nekoliko godina sprovodi projekte, a jedan od njih je i ovaj, zato se nadamo da ćemo uspjeti da zaposlimo i ove dvije osobe, kako bi još jednom pokazali da vodimo brigu o osobama sa invaliditetom”, kazala je Vulević.

Zadovoljstvo što su bili dio projekta  “Socijalizacija OSI u kreativno-grafičkoj radionici” iskazali su i iz komapnije ,,VBR Grafika'', a kako je kazao Vukadin Rakočević, za relativno kratko vrijeme osobe sa invaliditetom su uspješno usvojile znanja i vještine.

“Uspješno smo realizovali ovaj projekat i čini mi se da smo uspjeli da im prenesemo neophodno znanje, vjerujem da su sada spremni za samostalni rad, a mi ćemo im uvijek biti na raspolaganju za svaku pomoć”, kazao je Rakočević.

Ukupna vrijednost projekta “Socijalizacija OSI u kreativno-grafičkoj radionici” iznosi 71.030.23, e, a Zavod za zapošlavanje finansirao je 95 % odnosno 67.478,73 eura, podsjetila je  samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Sanja Nedović, ističući da će ovaj projekat doprinio osnaživanju OSI, koje će sada biti konkurentnije i vidljivije na tržištu rada.

“Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa Udruženjem za podršku osobama sa invaliditetom, ovo je bila jedna jako dobra ideja i srećna sam što smo zajednički uspjeli da je sprovedemo u djelo, iako zaista nije bilo lako. Polaznicima želim uspjeh, spremni su za tržište rada i nadam se da će se snaći”, kazala je Nedović.

Da nije bilo lako realizovati ovaj projekat istakao je danas i direktor Udruženja  za podršku osobama sa invaliditetom, Samir Guberinić.

“Ovim projektom smo ušli u jednu sasvim novu priču, koja je ozbiljnija i prvi put smo se suočili sa nekim zakonima, a veliki problem je bio taj što nemamo dobro razvijen menadžerski tim, ali na osnovu ovog iskustva siguran sam da ćemo naredne realizovati još bolje”, kazao je Guberinić, dodajući da očekuje da će njihovo DOO Profi OSI, u kojem će rad i nastaviti tri osobe sa invaliditetom, prerasti socijalno preduzeće, kada se steknu zakonski uslovi.

U holu hotela "Franca" danas su bili izloženi i proizvodi koji su učesnici ovog projekta izradili zahvaljujući novostečenim vještinama.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE