Uručenjem nagrada završeno V Kraljevstvo bijelih rada

Kroz pjesmu, muziku i drugarstvo večeras su uručene nagrade najboljima, i zahvalnice, čime je u galeriji Centra za kulturu završen V Festival Kraljevstva bijelih rada, u organizaciji NVO Stihom govorim i bjelopoljskog Centra za kulturu.

Ovogodišnje Kraljevstvo bijelih rada otvorila je v.d. direktora Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović Strunjo“, Lejla Džanković Skoko, koja je kazala da joj je drago što su kapije ovog festivala otvorene baš u hramu kulture, koji već decenijama dočekuje poznate pjesnike.

,,Draga djeco, želim da učešće na ovom festivalu bude korak na vašem putovanju zvjezdanim stazama stvaralaštva“, dodala je Džanković Skoko.

Od preko 1000 pristiglih radova, žiri je odlučio da u kategoriji do petog razreda titulu princeze ravnopravno podijele Danica Radosavljević iz Jelašnice – pjesma „Lepo je voleti“ i Teodora Mišić iz Knjaževca – pjesma „Običaj iz mog kraja“, dok princ u toj kategoriji nije proglašen, jer prvoplasirani učenik nije imao dovoljan broj bodova.

Princeza Danica Radosavljević, prvi put ove godine konkurisala je na festivalu kraljevstva, a kako je kazala za Radio Bijelo Polje učešće i osvajanje titule prelijepo je iskustvo, koje će pamtiti cijelog života.

,,Odlučila sam da pišem kako je lijepo voljeti mrak, mjesečinu, zoru i nijesam ni slutila da će moja pjesma biti proglašena za najbolju u mojoj kategoriji. Ova nagrada daje mi motivaciju da nastavim da pišem“, naglasila je Danica, koja je vršnjacima poručila da pišu, jer je, kako ističe, poezija nešto najljepše.

Jovana Obradović iz Bijelog Polja, pjesmom ,,Korak po korak“ proglašena je za princezu u kategoriji od VI do IX razreda, dok je titulu princa ponio Luka Barović iz Beograda, autor pjesme „Oproštaj“.

,,Dobiti ovako značajnu nagradu u jakoj konkurenciji, znači mnogo za nastavak mog daljeg bavljenja poezijom. Pet godina već konkurišem za nagradu, ali ove godine, znajući da konkurišem zadnji put, odlučila sam da napišem nešto zrelije, i time krunišem moje učešće na ovom festivalu. Pjesmom ,,Korak po korak“ Kraljevstvo bijelih rada krunisalo je mene“, kazala je za radio Bijelo Polje, učenica Jovana Obradović, koja je ponijela titulu porinceze u kategoriji od VI do IX razreda.

Osnivač festivala Kraljevstva bijelih rada, Slobodan Zoran Obradović, kazao je da su utisci nakon festivala podijeljeni, da je odziv djece iz drugih gradova bio dobar, ali kako navodi, neka od nagrađene djece iz Bijelog Polja nijesu prisustvovala manifestacij, što je, ističe Obradović, ostavilo gorak utisak.

Specijalni gosti ovogodišnjeg Kraljevstva bijelih rada bili su pjesnici Radmila Knežević, iz Budve, i Zoran Mićović, iz Podgorice, koji su ljubiteljima poezije kazivali svoje stihove.

,,Čast mi je što sam večeras u Bijelom Polju, na ovako lijepom događaju. Inspirisani festivalom kraljevstva iz Bijelog Polja, mi smo osnovali sličan i u Budvi, malo se razlikuje, ali važno je da je suština ista. Cilj nam je da motivišemo djecu da pišu, stvaraju, da se edukativno obrazuju, i vjerujem da uspijevamo u tome“, kazala je pjesnikinja Radmila Knežević.

U muzičkom dijelu programa predstavili su se učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Sara Kurgaš i Tarik Hadžajlić.

Kako su najavili organizatori, naredne godine neće biti raspisan konkurs za prijem novih radova, već će Kraljevstvo bijelih rada dobiti kralja i kraljicu. Biće objavljena dva zbornika, jedan će biti sačinjen od radova djece koji su se našli u nekom od prošlih Zbornika, dok će u drugom biti objavljeni radovi kralja i kraljice.

Zahvalnice za doprinos afirmaciji i promociji ovog festivala uručene su Lokalnom javnom emiteru Radiju Bijelo Polje, i dnevnom listu DAN.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE