Izložba “Ikone i freske Rudničko–takovskog kraja” kao zavjet potomstvu za buduća vremena

Izložba “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja”, kojom su predstavljeni najstariji tragovi ikonopisa i freskopisačkog rada, kao i ikona sa područja Rudničko-takovskog kraja, otvorena je večeras u bjelopoljskom Muzeju.

Ikone i freske prikazane ovom izložbom predstavljaju najveće duhovno nasleđe Rudničko-takovskog kraja, a jedan od autora izložbe, istoričar umjetnosti Radoš Gačić, kazao je da zapravo one ostaju kao zavjet potomstvu za buduća vremena.

“Najljepši i najstariji primjerci ikono i fresko slikarstva najbolji su reprezent svakog kulturnog, umjetničkog i nadasve duhovnog nasleđa, pa je tako i naša izložba, čiji je samo dio večeras prikazan u Bijelom Polju, zapravo reprezent duhovnosti i kulture  našeg Rudničko-takovskog kraja”, istakao je Gačić otvarajući izložbu, koju je priredio u koautorstvu sa Bobanom Stefanovićem.

Istoričar umjetnosti iz Gornjeg Milanovca kazao je da se najstariji tragovi ikonopisa i freskopisačkog rada na području Rudničko-takovskog kraja nalaze u najstarijim crkvama i manastirima, koji su preživjeli burna vremena srpskog srednjeg vijeka i nebrigu i nepoštovanje svetinja u periodu druge polovine XX vijeka.

Gačić je večeras izrazio i zadovoljstvo što po prvi put u Bijelom Polju, koji važi za grad umjetnosti i kulture, izlažu ikone i freske, te kako je kazao, nada se da je ovo samo početak jedne uspješne i kulturne saradnje.

Izložba “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja” otvorena je u okviru manifestacije Dani evropske kulturne baštine, koja je danas zvanično počela i u Podgorici, a  bjelopoljski Muzej se po prvi put pridružio ovoj manifestaciji, na čiju se ideju došlo još 1985. godine u Parizu, kazao je večeras direktor Željko Raičević.

„Odlučili smo da se pridružimo ovoj manifestaciji kako bi popularisali kulturnu baštinu Bijelog Polja i Crne Gore i nadam se da će ona zaživjeti i u našem gradu“, rekao je večeras Raičević.

Dani evropske kulturne baštine organizuju se pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“, a kako je kazao Raičević to je bio dodatan motiv da se priključe obilježavanju ove manifestacije.

„Cilje je zajednički evropski prostor i zajedničko kulturno stvaralaštvo na prostoru Evrope, a mi smo bliže korak tome već sada, jer upravo večerašnjom izložbom podijelili smo kulturne sadržaje sa kolegama iz Gornjeg Milanovca, a tokom ove godine ćemo mi biti njihovi gosti, čime ćemo dodatno opravdati moto  ovogodišnjih Dana evropske kulturne bašine“, zaključio je direktor bjelopoljskog Muzeja.

Izložbu “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja” svi zaljubljenici u umjetnost će moći da pogledaju do 3. oktobra.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE