Osnovci danas učili o bezbjednosti u saobraćaju

U nastavku realizacije projekta"Neko misli na vas", koji sprovodi NVO „Pčelica“, danas je u školi „Risto Ratković“ održano edukativno predavanje o bezbjednosti u saobraćaju, namijenjom učenicima starijih razreda.

U saradnji sa kompanijom Jugopetrol, EKO benzinskim pumpama i Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom unutrašnjih poslova, NVO „Pčelica“ pokrenula je prije dvije godine ovaj projekat, sa ciljem da se zaštite svi učesnici u saobraćaju, pogotovo djeca školskog uzrasta, te da se bezbjednost saobraćaja podigne na veći nivo.

 „S obzirom na to da su djeca ranjiva grupa i aktivni učesnici u saobraćaju odlučili smo da pokrenemo projekat "Neko misli na vas" kako bi zapravo da se promijenili svijest ne samo djece, već svih učesnika u saobraćaju, posebno aktivnih vozača i evo već drugu godinu uspješno realizujemo sve planirane aktivnosti. Zadovoljni smo rezultatima dosadašnjeg rada, jer su pokazali da su djeca zaista prijemčiva za ovakvu vrstu edukacija i da su stečena znanja primjenjivala“, kazala je psihološkinja u NVO „Pčelica“ Đuljdana Bero.

Bero je kazala da se nada da će tokom ove školske godine uspjeti da dođu do što većeg broja osnovaca i srenjoškolaca, kako bi ih što više edukovali o saobraćajnoj signalizaciji i opasnostima na putu, dodajući da će kapmanja obuhvatiti djecu i mlade iz sjeverne, centralne i južne regije naše zemlje.

„Pored ovih edukativnih radionica planiramo i praktične poligone i akciju „Ajmo pješke bez greške“, jer zaista sve ove aktivnosti djeluju podsticajno na sve učesnike u saobraćaju da budu savjesniji i odgovorniji“, navela je Bero.

O saobraćajnim pravilima i propisima mališanima je danas govorio profesor saobraćajne grupe predmeta u Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, Pero Đurđevac.

“Trudim se da tokom ovih edukativnih predavanja što više informacija prenesem djeci, kako bi njihovu kulturu saobraćaja podigli na što veći nivo i samim tim osigurali njihovu bezbjednost. Nakon brojnih predavanja zaista sam stekao utisak da su djeca oprezna i da poštuju saobraćajne propise, ali ovakve preventivne aktivnosti su neophodne, naročito kada je riječi o osnovcima, koji su u fokusu kampanje“, istakao je danas profesor Đurđevac.

Iako su prve savjete o opreznosti u saobraćaju i poštovanju saobraćajnih pravila dobili od svojih roditelja, učenici osnovne škole „Risto Ratković“ Vladimir, Jovana, Kristina, Edo i Petar kažu da su im predavanja na ovu temu jako korisna.

Oni ističu da su tokom dosadašnjeg školovanja prošli nekoliko edukativnih radionica o bezbjednosti u saobraćaju, ali da će nakon današnjeg predavanja biti još oprezniji. Takođe, kažu da će danas stečeno znanje prenijeti svojim vršnjacima, jer često njihovi drugari nijesu svjesni opasnosti koje ih vrebaju u saobraćaju.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE