„Kraljevstvo bijelih rada“- sjutra proglašenje prinčeva i princeza i dodjela nagrada najboljima (video)

Bijelo Polje će se sjutra „pretvoriti“ u kraljevstvo bijelih rada, u kojem će mladi pjesnici ushićeno kazivati svoje stihove, a prinčevi i princeze ponosno nositi svoje krune.

Naime, V Međunarodni festival dječije poezije održaće se sjutra u Bijelom Polju, u organizaciji NVO Stihom govorim i bjelopoljskog Centra za kulturu, a svoj talenat prikazaće mališani iz Bijelog Polja, Crne Gore, ali i zemalja okruženja.

Od preko 1000 radova, koliko ih je pristiglo na ovogodišnji konkurs, međunarodni stručni žiri izabrao je one najbolje i proglasio prinčeve i princeze, kojima će sjutra svečano biti uručene diplome i priznanja.

U kategoriji do petog razreda titulu princeze ravnopravno su podijelile Danica Radosavljević iz Jelašnice – pjesma „Lepo je voleti“ i Teodora Mišić iz Knjaževca – pjesma „Običaj iz mog kraja“, dok princ u toj kategoriji nije proglašen, jer prvoplasirani učenik nije imao dovoljan broj bodova. Sa pjesmom „Korak po korak“ Jovana Obradović iz Bijelog Polja ponijela je laskavu titulu princeze u kategoriji od VI do IX razreda, dok je za princa proglašen Luka Barović iz Beograda, autor pjesme „Oproštaj“.

„Ovaj festival je zapravo počeo još u januaru, kada smo i objavili pjesnički poziv-konkurs, na koji je je pristiglo čak više od 1000 radova i to iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke i naravno Crne Gore. Radove je poslalo više od 400 učenika i to iz škola koje ranije nijesu uzimale učešće na ovom konkursu, što govori o tome da je naš konkurs  prepoznat u regionu i to ponosno mogu reći. Žiri je zaista imao težak zadatak i nijanse su odlučivale najbolje“, kazao je osnivač ovog festival, Slobodan Zoran Obradović, gostujući u emisiji „Otvoreni studio“.

Obradović je istakao da će sjutra svi nagrađeni i pohvaljeni mališani imati priliku da se predstave svojom poezijom, a kako je saopštio biće promovisan i Zbornik najboljih dječijih radova.

„U zborniku se našlo oko 80 pjesama, a pored nagrađenih i pohvaljenih našle su se i one koje su to zavrijedile svojim kvalitetom. Ovaj zbornik, kao i prethodni, sigurno će završiti u rukama neke druge djece i njihove pjesme će biti čitane širom zemalja regiona, a na taj način pravimo mostove između mališana u tim njihovim najranijim danima, kada počinju da stvaraju, što je posebna čar ovog našeg festivala“, kazao je on.

Upoznavanje sa  poznatim pjesnicima i književnicima važan je segment ovogodišnjeg festivala, jer upravo oni najmlađima približavaju umjetnost poezije i pokreću u njima potrebu zа  kreativnim rаdom.

„Na V Međunarodnom festivalu dječije poezije bjelopoljskoj publici će se predstaviti i dva specijalna gosta, naime svoje pjesme će kazivati Radmila Knežević, pjesnikinja iz Budve i Zoran Mićović, pjesnik iz Podgorice. Radmila Knežević je inače i osnivač sličnog festivala za djecu u Budvi Male morske pjesme i priče, te će to možda biti i prilika dogovaranja neke nove saradnje jer je ona i režiser i dramski pisac za djecu, a možda se rode neke nove ideje“, kazao je osnivač ovog festivala.

Nakon pet godina učešća na ovom festivala talentovana Jovana Obradoviće ove godine proglašena je za princezu Kraljevstva bijelih rada, a gostujući u emisiji „Otvoreni studio“ kazala je da je upravo ta titula došla kao rezultat rada i truda.

„Jako sam srećna i ponosna, jer je velika čast nositi titulu princeze. Pjesmu „Korak po korak“ pisala sam namjenski za ovaj festival, a kako sam ranije pisala neke pjesme sa „lakšim“ motivima, odlučila sam da napišem jednu o životu, i o pogledu na svijet koji me okružuje, jer sam već srednjoškolac i ovo je bilo moje poslednje učešće na ovom festivalu“, kazala je Jovana, dodajući da veliku zahvalnost duguje mentorki Mileni Kuč, koja, kako je dodala, stoji iza svih njenih uspjeha.

Zavidno drugo mjesto na ovogodišnjem festivalu pripalo je Aranđeli Baošić, učenici VIII razreda OŠ „Risto Ratković“, za pjesmu „Pjesniče“.

„Očekivala sam da se ova moja pjesma nađe među najboljima, jer sam prošle godine osvojila treće mjesto, pa sam vjerovala da mogu ponoviti uspjeh. Ovo nagrada, kao i sve prethodne samo su dodatan motiv da nastavim da stvaram i da pišem, jer je poezija nešto u čemu uživam još od malih nogu“, kazala je danas Aranđela.

Međunarodni festival dječije poezije „Kraljevstvo bijelih rada“ pokrenut je sa ciljem da promoviše i edukuje mlаde stvaraoce otkrivajući im mogućnosti za pronalaženje sopstvenog stvaralačkog prostora, a peta knjiga dječije poezije nagrađenih i najboljih pjesama konkursa potvrda je uspješnosti tog festivala, koji sjutra počinje u 18 časova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE