Zarubica: Vodićemo neprestanu borbu za dostojanstveno treće doba

Savez sindikata Crne Gore i  Unija slobodnih sindikata Crne Gore danas su u konferencijskoj sali hotela Franca organizovali tribinu, u okviru kampanje ,,Za dostojanstveno treće doba”, povodom aktuelnih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Cilj javnih tribina koje su u skladu sa zajednički dogovorenom strategijom jeste da predstave građanstvu svoje prijedloge za izmjene Zakona o PIO. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju dat je na javnu raspravu 23. jula ove godine, a javna rasprava trajaće do 15. septembra

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica, kazao je da su njihovi osnovni zahtjevi da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u strarosnu penziju, ali i da se smanji starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina života za žene i muškarce.

,,Predlažemo da se poveća i najniža penzija na 80 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade. Da se zapsolenima koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem omogući prijevremeno penzionisanje pod posebnim uslovima, da kao uslov za sticanje penzije ostane ,,penzijski staž”, a ne ,,staž osiguranja”, kako je Nacrtom predloženo. Da svaki reprezentativni socijalni partner ima pravo na jednog svog predstavnika u Upravnom odboru Fonda PIO, da se predložena izmjena koja daje pravo na porodičnu penziju životnom partneru umrlog osiguranika, koji je bio u životnom partnerstvu sa licem istog pola, omogući i partnerima koji žive u vanbračnoj zajednici, a da se starosna granica za sticanja prava na porodičnu penziju za udovicu/udovca smanji sa 52 na 48 godina života, kao i da pravo na potraživanje isplate penzije zastarijeva za 36 mjeseci, a ne za 12 kako je Nacrtom predloženo”, naveo je Zarubica, dodajući da neće odustati od svojih zahtjeva, koji su borba za dostojanstveno treće doba.

Učesnici tribune iznijeli su brojne primjedbe i sugestije na Nacrt izmjena i dopuna ovog Zakona, smatrajući da je nedopustivo da mladi ljudi nemaju posao a da stariji, narušenog zdravlja, rade.

,,Programom rada Vlade predviđeno je da se ovaj Zakon nađe u parlamentu u četvrtom kvartalu 2018. godine. Ciljevi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju proizilaze iz nacionalnih strateških dokumenata Crne Gore, a to su pravci razvoja Crne Gore 2018-2021. godina, program ekonomskih reformi 2018-2020. godina, program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2018-2020. godina, i fiskalna strategija za period 2017-2020. godinu”, kazao je generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje, boračku i invalidsku zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Jovović je istakao da ciljevi proizilaze iz pomenutih strateških dokumenata, a to su, kako je naveo, održivost PIO sistema, veće pravednost, preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje, sprečavanje ranog napuštanja tržišnog rada, sprečavanje ranog penzionisanja i povećanje adekvatnosti penzijskih davanja.

,,U skladu sa pomenutim ciljevima istakao bih četiri osnovne predložene  mjere, postepeno ukidanje posebnih uslova penzionisanja do 31. decembra 2020. godine., da za ispunjenje uslova za sticanje prava na penziju uzima u obzir staž osiguranja, odnosno periodi provedeni na radu za koji je uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Treća predložena mjera jesta da za lica koja po važećem Zakonu pravo na penziju ostvaruju sa 40 godina staža osiguranja, postepoeno se propisuje i starosna granica od 65 godina života, a to će se radiit u postepenom periodu počev od 2019. do 2023. godine, dok je četvrta promjena načina usklađivanja penzija i vrijednosti penzije za jedan lični bod”, zaključio je Jovović.

Ispred Unije sindikata Crne Gore, Srđa Keković, pitao je šta je cilj Vlade Crne Gore, koja već sedamnaesti put pravi izmjene u penzionoj oblasti, gdje je vidljiv i rapidan pad penzijskih prava.

,,Urušava se pravo na sticanje penzije, ali i standard penzionera. Došlo je do nivoa da to više nema svrhu. Imali smo tranziciju, ratnu golgotu, blokade, sankcije, žalosne privatizacije i na desetine hiljada radnika otišlo na evidenciju nezaposlenih. Smatram da ciljevi Vlade Crne Gore treba da budu da Fond PIO bude održiv, da omogući dostojanstvenu penziju svim penzionerima. Predložene izmjene i dopune ne idu u tom smjeru, za razliku od naših predloga”, pojasnio je Keković.

Javne tribune održane su u više crnogorskih gradova, a okrugli sto u Bijelom Polju, nakon čega će biti održani u Budvi i Podgorici.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE