Knjiga Don Patersona promovisana na 48. Ratkovićevim večerima poezije

Knjiga ,,Lako prizemljenje“ istaknutog autora Don Patersona, promovisana je danas u Kući Rista Ratkovića, a u okviru programa ovogdišnjih Ratkovićevih večeri poezije.

Djelo Patersona objavljeno je  2003. godine, a u njemu se nalazi 37 pjesama koje su mješavina  engleskog i škotskog jezika, i prevoda na druge jezike.

,,Žao nam je što gospodin Paterson nije bio u mogućnosti da bude gost na festivalu, i prisustvuje promociji, ali razlozi za to su opravdani. Jedan od razloga za prevođenje ove knjige na našem jeziku jeste u tome što je nagrađena prestižnim književnim nagradama Whitebread, i T.S. Eliot za 2003. godinu. Kao prevodilac knjige imala sam priliku da sarađujem sa Patersonom, koji mi je zaista pomagao u tom oblikovanju rukopisa, i iz te saradnje sam saznala dosta novih stvari“, kazala je u svom obraćanju književnica Tanja Bakić.

Kako je navela Bakić, radi se  o poeziji koja je vrlo intelektualna, hermetična, metatekstualna i ima dosta aluzija na djela drugih autora.

,,Vrlo interesantno mjesto  i grad, prisutni su pjesnici iz raznih zemalja i to daje veliki značaj ovoj manifestaciji. Organizacija festivala je odlična, jer od ugovaranja mejlom pa do realizacije nije bilo nikakvih problema. Paterson je veoma interesantan pjesnik, i treba biti srećan jer ga je prevela Tanja Bakić“, kazao je Piter MkKeri, koji je u okviru promocije govorio o djelu Patersona.

Specifičnost današnje promocije bila je i ta što je Piter MkKeri čitao pjesme Patersona na izvornom Škotskom jeziku, što je oduševilo sve prisutne ljubitelje ovog književnog žanra.

Don Paterson rođen je 1963. godine u gradu Dandi. Objavio je brojne knjige poezije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Kraljevskog društva za književnost, engleske asocijacije i Književnog udruženja Edinburg. Profesor je poezije na Univerzitetu Sent Endrjuz. Od 1997. godine zvanično je i urednik biblioteke poezije u čuvenoj izdavačkoj kući Picador Macmillan.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE