“Efekat leptira” Tanje Kragujević uspješna definicija poezije

Prošlogodišnje dodjeljivanje nagrade “Risto Ratković” Tanji Kragujević i Balši Brkoviću doprinijelo je reputaciji “Ratkovićevih večeri poeziji”, dalo novu prepoznatljivost ovoj manifestaciji, jer su to pjesnici čiji je poetski opus znak dobre poezije, poezije koja  vječno traje, istakao je danas Borislav Jovanović.

U vremenu koje je je duhovno potpuno izlizano i koje je u znaku globalne moderne, samo poezija može biti ljudsko ogledalo, a poezija je zapravo “Efekat leptira” Tanje Kragujević.

Na promociji ove zbirke pjesama Borislav Jovanović je istakao da “Efekat leptira” jedna od onih knjiga koje afirmišu najbolja svojstva poezije, moderne ili postmoderne.

“Nema zapravo ništa efektnije i neposrednije za obrazloženje kvaliteta ove knjige od hermeneutičkog i sinestetičkog poziva na njen naslov, te njegovog proširenja na centralni stih cijele jedne poetske amblematike koji glasi  - Efekat lepštira je stih. To je cijela jedna definicija kako autopoetike, tako i poezije uopšte”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima Tanja Kragujević kroz običnu, kolokvijalnu, laganu intonaciju spiritualizuje svoje lirske refleksije otključavajući prostor za filozofsku i aksiološku percepciju svijeta.

“Tanja Kragujević je asimilovala senzibiletet savremenosti i očuvala identitet svog poetskog bića. Njen “Efekat leptira” generiše čistu poeziju, ali to ne znači da je izvan konteksta ljepote i tragike svijeta i vremena čiji smo svjedoci. Biće pjesme je u biću leptira i njegove sudbine. Sve je naime posuto nevidljivim prahom i sve odlazi u drhtaj i vječitu tišinu”.

Tanja Kragujević je prepoznatljiv znak srpskog, jugoslovenskog i post-jugoslovesnkog pjesništva već skoro pet decenija, a njena zbirka “Efekat leptira” je jedan veliki uzlet efekta poezije kao autobiografskog i univerzalnog omaža postojanju, zaključio je Borislav Jovanović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE