Otvorene 48. „Ratkovićeve večeri poezije“ - poezija postala dio žive stvarnosti grada(video)

Zahvaljujući „Ratkovićevim večerima poezije“ i ovog septembra poezija je postala dio žive stvarnosti grada, a Bijelo Polje pjesnička prijestonica regiona.

Ovu pjesničku svetkovinu, koja predstavlja savremeni kulturni odraz bogatog nasljeđa Polimlja - prostora u kom su pisana riječ, duhovnost i sakralno graditeljstvo ostavljali neizbrisive tragove, večeras je svečano otvorio ministar kulture, Aleksandar Bogadanović.

Otvarajući 48. „Ratkovićeve večeri poezije“ on je istakao da je za toliko godina postojanja na ovoj manifestaciji nastupio svako ko nešto znači u pjesništvu Crne Gore i okruženja, dajući svoj doprinos u čuvanju tradicije stihotvorstva, koju su u crnogorskoj istoriji stvarali ne samo pjesnici već i vladari.

„Iako od Njegoša do Ratkovića crnogorska poezija ne bilježi domete koji bi se mogli ravnati sa stvaralaštvom ova dva velikana, poezija je bila stalno prisutna u životima ljudi ovih prostora, koji su uz gusle slavili svoja vojevanja, tužbalicama ispraćali svoje bližnje, ali se i radovali životu pastoralnim i veselim stihovima bogatog usmenog stvaralaštva“, kazao je ministar Bogadnović.

Bogdanović je podvukao i da je u današnjem vremenu mali broj književnih manifestacija fokusiranih na pjesničko stvaralaštvo, čije trajanje može da se uporedi sa petodecenijskim kontinuitetom „Ratkovićevih večeri poezije“.

„Upravo je ta istrajnost u vremenima koja bilježe stalnu regresiju poezije učinila da „Ratkovićeve večeri poezije“ postanu jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u regionu. Zahvaljujući književnim stvaraocima ovog kraja održavan je taj dosluh sa tradicijom kroz njihove autentične poetike, koje su isto tako bile u dosluhu sa književnim istraživanjima njihovih vremena – od tamne metafizičnosti Ratkovićevog lirizma i neosimbolističkog traganja Blaža Šćepanovića u poeziji, do takođe inovativnog proznog stvaralaštva Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića. I uistinu, najznačajniji ovdašnji dvadesetovjekovni književni stvaraoci pokazali su kako iskustvo svog prostora - ukorjenjeno u njegove istorijske, mitske i arhetipske slojeve - može da se odrazi u savremenom umjetničkom stvaralaštvu“, rekao je ministar kulture na večerašnjoj svečanosti.

Na zančaj i važnost ove tradicionalne pjesničke manifestacije, koja je i ove godine okupila brojne književnike, večeras je ukazao i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, koji je naglasio da učešće na „Ratkovićevim večerima poezije“ predstavlja čast, a nagrada „Risto Ratković“ prestiž.

„Davno je neko rekao da je Lim krvotok crnogorske književnosti. U Limskoj dolini rođeni su najznačajniji crnogorski pisci – Mihailo Lalić, Miodrag Bulatović, Ćamil Sijarić, Risto Ratković, Radovan Zogović, Husein Bašić i mnogi drugi. Samo u Bijelom Polju rođena su tri velikana jugoslovenske književnosti – Ratković, Sijarić i Bulatović. Zbog toga i ne čudi činjenica što su „Ratkovićeve večeri poezije“ upravo počele u Bijelom Polju 1970. godine, a danas prerasle u jednu od najznačajnijih pjesničkih svetkovina na prostorima bivše Jugoslavije“, kazao je predjsednik Smolović.

On je još jednom istakao da Opština Bijelo Polje i Ministartsvo kulture Crne Gore snažno podržavaju ovu manifestaciju, a time kulturu i umjetnost koja prevazilazi nacionalne granice i koja pozicionira Bijelo Polje i Crnu Goru na karti važnih kulturnih destinacija, podsjetivši da su  „Ratkovićeve večeri poezije“ dobile status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i da je 2012. godine formirana JU Ratkovićeve večeri poezije.

Svečano otvaranje 48. „Ratkovićevih večeri poezije“ obilježio je i koncert sjanog Đorđa Davida, koji je sa svojim bendom večeras napravio prvi „unplugged“ koncert (akustički koncert) za 15 godina rada.

„Svaki „unplugged“ koncert je ozbiljan zadatak, to je stvar u okviru koje se emocijama ratuje i posebno mi je drago što mi je kao glumcu pripala čast da se ovaj prvi koncert desi na jednoj ovakvoj manifetsaciji, koja traje punih 48 godina. Za Rista Ratkovića sam prvi put čuo na prvoj godina fakulteta, a danas nastupam na manifetsaciji koja nosi njegove ime, tako da je za mene ovo ogromno zadovoljstvo“, kazao je Đorđe pred sami početak koncerta.

Prvo veče 48. „Ratkovićevih večeri poezije“ upotpunio je i nastup Gradskog hora, koji je kao i mnogo puta do sada, oduševio Bjelopoljce.

Program ovogodišnje manifestacije biće nastavljen sjutra u 10 časova u Kafe baru „Klik“ i to predstavljanjem pisca Sinana Gudževića, a drugi dan festival svakako će obilježiti i program za mlade pjesnike, Međunarodno pjesničko veče i predstava „Hasanaginica“.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE