U okviru 48. RVP otvorena izložba umjetničkih instalacija Jusufa Hadžifejzovića

Izložba umjetničkih instalacija, autora Jusufa Hadžifejzovića, otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu, u okviru 48. Ratkovićevih večeri poezije.

Otvarajući izložbu, profesor Petar Ćuković, kazao je da mu je čast učestvovati na jednoj prestižnoj manifestaciji, i u okviru nje, kako je naglasio, otvoriti izložbu jednog od najznačajnih umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije.

,,Na njegovim radovima integrisano ono što je za nas koji se bavimo umjetnošću, najznačajnije. To je onaj prvi krug kada se formira naše biće. Svi ovi radovi imaju duboku vezu sa roditeljskim ambijentom, jer Jusufov otac se bavim otpadom, a ovdje jke možemo vidjeti kako se stvari sa otpada vraćaju  i kako im se pridaje plemeniti značaj kroz umjetničku intervenciju, i kako se na neki način odaje pošta onome koji je tvorac našeg umjetnika“, istakao je profesor Ćuković.

Svi izloženi radovi Hadžifejzovića nastali su na pronađenim materijalima, većinom kartonima, koji su služili za pakovanje industrijskih proizvoda, a što je privuklo pažnju posjetiocima u Bijelom Polju.

Jusuf Hadžifejzović poznat je po sjajnim radovima, instalacijama i performansima izvedenim na dva cetinjska bijenala, tokom devedesetih godina prošlog vijeka ,,Od kiča do krvi je samo jedan korak“, i ,,Strah od pitke vode“.  

Bosanskohercegovački umjetnik Hadžifejzović bavi se instalacijom i ,,depografijom“, a posljednjih godina i ,,celebrativnim analitičkim slikarstvom“. Osnivač je projekta ,,Jugoslovenska dokumenta“, i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi. Izlagao je širom svijeta, od Berlina do Južne Koreje. Živi u Sarajevu.

Održano međunarodno pjesničko veče ,,Eno ga, po moru teče Lim

Međunarodno pjesničko veče ,,Eno ga, po moru teče Lim“, održano je u okviru programa Ratkovićevih večeri poezije, u Centru za kulturu.

Ljubiteljima poezije predstavili su se istaknuti autori iz regiona i svijeta, koji su čitali odlomke iy svojih djela, kao i brojne autorke pjesme.

U okviru međunarodne pjesničke večeri učestvovali su crnogorski književnik Balša Brković, Bojko Lambovski (Bugarska), autor iz Bosne i Hercegovine, Elvedin Nezirovcić, Erik Lindner (Holandija), Fahredin Šehu (Kosovo) i Gi Helminger (Njemačka).

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE