Uz kafu o fudbalu i književnosti sa Božom Koprivicom

Dramaturg i pisac, Božo Koprivica, kako mnogi kažu čovjek gesta, linije i filmskog reza ali i jedan od najstrastvenijih navijača Partizana, jedan je od naših najznačajnih stvaralaca, koji na veoma specifičan način iznosi svoja viđenja života.

Stvaralaštvo Boža Koprivice u potpunosti je vezano za fudbal, kroz koji načinje neke esencijalne i važne teme i iznosi istine o svijetu, a više o životu ove originalne ličnosti u našoj književnosti poštovaoci njegovog stvaralašta danas su imali priliku da čuju u okviru programa “Kafa sa piscem”.

O lopti, koja je odredila biografiju Koprivice, o igri i fudbalu, Nikšiću i Beogradu, kao i o književnicima Kišu, Kovaču, Pekiću uz koje je sazrijevao, Božo Koprivica danas je razgovarao sa Vanjom Kovačevićem.

Svi oni koji su danas imali priliku da upoznaju Koprivicu mogli su shvatiti sa on uzima igru  kao sociološki fenomen, preko kojeg objašnjava slobodu, Koprivica od fudbala pravi literaturu, za njega je to estetsko opredeljenje.

Originalnost, specifična energija i snaga obilježili su i ovo književno druženje sa Koprivicom, za kojeg je “lopta mjesto u kome se sažimaju vremena i prostori”, “fudbal način funkcionisanja svijeta”, “pisanje iz stida – način rađanja velike literature”.

Božo Koprivica rođen je 1950. godine u Nikšiću, živi i stvara u Beogradu, gdje je završio Filološki fakultet. Esejista, dramski savjetnik i književni kritičar, najpoznatiji je po svojim knjigama Volej i sluh (od 1992. godine), Kiš , Borhes i Maradona (od 1996.), koji su postigli kultni status, a napisao je i djelo Dribling (2006.), kao i Samo bogovi mogu obećati (2010.).

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Barič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE