Večeras počinju 48. Ratkovićeve večeri poezije

U Bijelom Polju večeras počinju 48. Ratkovićeve večeri poezije, a tokom tri dana trajanja ove pjesničke manifestacije, planirano je više od 30 kulturnih događaja.

“Ratkovićeve večeri poezije su jedna od najznačajnih pjesničkih manifestacija, ne samo u Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i mnogo šire i potrudili smo se da ove godine bude prava internacionalna manifestacija. Za tri dana trajanja manifestacije imaćemo oko 30 dešavanja, na više lokacija u Bijelom Polju, a ono na šta smo posebno ponosni jeste Almanah Ratkovićevih večeri poezije,  koji predstavlja presjek svjetskog pjesništva, jer su se u njemu našli pjesnici iz raznih država, čije su pjesma objavljene na crnogorskog, engleskom i njihovom maternjem jeziku”, saopštio je Kemal  Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Ono što je, prema riječima Musića, takođe novina jeste i program koji nosi naziv “Kafa se piscem”, a jedan od važnijih segmanata festivala jesu međunarodne pjesničke večeri, koje će se ove godine održati pod nazivom ”Eno ga, po moru teče Lim”,  u okviru kojih će se, predstaviti 20 pjesnika.

Centralna pjesnička figura ovogodišnjeg festivala je Don Paterson, jedan od najznačajnijih pjesnika u Evropi, a na ovogodišnjim večerima  poezije biće predstavljena i njegova knjiga “Lako prizemljenje” (Landing Light) i to je prvi prevod ove knjige u regionu.