KUD Tekstilac predstaviće Crnu Goru na festivalu u Slovačkoj (video)

Kulturno umjetničko društvo Tekstilac decenijama promoviše kulturu i tradiciju naroda koji žive u Crnoj Gori i kroz igru, pjesmu i nošnje pronose ljepotu zajedništva naše zemlje širom svijeta.

Tako će biti i ovog oktobra, kada će članovi ovog Društva učestvovati na svjetskom festivalu u Košicama, Slovačkoj, gdje će osim igara i pjesama predstaviti i nacionalnu crnogorsku kuhinju.

U emisiji „Star Art“ Radija Bijelo Polje umjetnički rukovodilac Emir Mehonjuić i njegov pomoćnik Alen Šabanović pričali su o predstojećem festivalu, upisu novih članova i organizaciji rada, ali i o nastupima koji ih očekuju nakon povratka iz Slovačke.

Kako je kazao Mehonjić, članovi KUD-a Tekstilac putuju u Slovačku 9. oktobra gdje će učestvovati na festivalu sa još 12 ansambala iz cijelog svijeta.

„Imaćemo četiri festivalske noći, odnosno vrijeme kada ćemo predstaviti naše igre iz Crne Gore i Sandžaka, a pored toga imaćemo priliku i da ponudimo učesnicima delikatese naše nacionalne kuhinje, to su priganice i kačamak. Prošle godine smo bili na sličnom festivalu u Italiji gdje smo takođe pored pjevačkih i igračkih sposobnosti pokazali da znamo da spremamo i naša jela i to ponudimo posjetiocima, koji uvijek budu oduševljeni i naši štandovi sa hranom najprije budu prazni“ istakao je Mehonjić.

Prema riječima Alena Šabanovića, i ove godine upisan je priličan broj djece tako da je brojka od 300 članova odavno premašena.

„Naš KUD svake godine vrši upis novih članova, sa kojima se u kontinuitetu radi io koji su uvij spremni da zamijene jedan drugog. Osim toga, kada dođe do smjene generacija, jer svake godine u prosjeku ode oko 7 - 8 članova na dalje školovanje, nemamo taj problem da dopunimo njihova mjesta jer je naredna generacija već spremna da uđe u prvi ansambl“ istakao je Šabanović naglašavajući da se probe organizuju pet dana u nedjelji po uzrastima.

Novu koreografiju Igre iz Binačke Morave, koju je postavio Dejan Milisavljević - Zvečanac, predstaviće publici u decembru na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu.

„Ta koreografija je dar od našeg pokojnog doktora Rajka Stevovića, kome je to bila poslednja želja, a u izradi je i nošnja koja će biti završena u novembru i sve će biti spremno da se sa njom predstavimo na koncertu u decembru“ kazao je Mehonjić. 

Ove vrijedne mlade ljude nakon Slovačke očekuje koncert u Petnjici koji je organizovan u spomen koreografu Ibišu Kujeviću, čovjeku koji je bio jedan od najboljih u Jugoslaviji kada su u pitanju igre sa ovog dijela Crne Gore.

Repriza emisije  “Start art”  biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević