Opštinski Crveni krst obilježio 21. septembar - Svjetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje, u okviru svojih redovnih aktivnosti tokom svake godine radi na podizanju svijesti javnosti o Alchajmerovoj bolesti i zagovaranju što većeg broja usluga namijenjenim starijim osobama u lokalnoj zajednici.

Tim povodom danas je u prostorijama opštinskog Crvenog krsta, a kroz implementaciju projekta „Socijalne usluge podrške za starije u zajednici“, održana edukativna radionica na temu Alchajmerove bolesti.

Predavač i gost na radionici bila je spec. neurologije dr Tijana Rovčanim Sekulić iz bjelopoljske Opšte bolnice.

Svjetski dan borbe protiv Alchajemrove bolesti prvi put je obilježen 21.septembra 1994. godine, kada su se udruženja za borbu protiv ove bolesti i druge organizacije širom svijeta ujedinile u naporima da se podigne svijest o bolesti i njenom uticaju na porodice, zajednice i nacije. Bolest je opisao njemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906 .godine.

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase i postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svijesti o vremenu, prostora i na kraju sposobnosti staranja o sebi.

Neurološkinja dr Tijana Rovčanin Sekulić, kazala je da obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti 21. septembra kako u svijetu tako i kod nas ima za cilj podizanje svijesti cjelokupnog društva, zdravstvenih radnika i članova porodice oboljelih o značaju ranog prepoznavanja simptoma bolesti i blagovremenog upućivanja na pregled neurologa u cilju primjene specifične neurološke i simptomatsko suportivne terapije koja može usporiti tok bolesti.

„Njene odlike su sporo progresivni gubitak pamćenja, jezičkih funkcija, intelektualnih kapaciteta i ispada na planu drugih kognitivnih domena. Sama bolest predstavlja veliki izazov kako za pacijenta koji gubi svoj identitet tako i za članove njegove porodice koji podnose najveći emocionalni i fizički teret bolesti. Alchajmerova bolest nažalost i dalje predstavlja predmet stigmatizacije u društvu jer se poistovjećuje sa mentalnim (psihijatrijskim) poremećajima“ - zaključila je Rovčanin Sekulić.

Ivana Bulatović, socijalna radnica u opštinskom Crvenom krstu, kazala je da su ljudi nedovoljno informisani i ne znaju šta je demencija, kako se treba  ponašati prema dementnoj osobi, kako se ostvaruju, i koja su prava vezana za takve osobe i članove njihovog domaćinstva, koje institucije mogu da im pomognu.

„Nezadovoljni su usled nedovoljne fokusiranosti sistema na korisnike, mlađi su frustrirani jer moraju bitno da mijenjaju svoj život kako bi njegovali nekoga od članova svoje porodice. Zbog toga su ovakve radionice izuzetno značajne jer interaktivna komunikacija omogućava da se razmišlja o novim rješenjima kako da se u svakodnevnom životu pomogne licima koja su oboljela od ove bolesti, kao i članovima njihovih porodica“, kazala je Bulatović.

Iz opštinskog Crvenog krsta, upozoravaju javnost na povećanje broja oboljelih od Alchajmerove bolesti poslednjih godina i apeluju na sve starije osobe da se zdravo hrane, da budu fizički aktivne i da ne prestanu da rade na sebi.

Izvor: OO Crveni krst Bijelo Polje