Đalović: ”Rekonstrukcijom učionica i krova poboljšali smo uslove za održavanje nastave u našoj školi” (video)

Osnovna škola “Milomir Đalović” u Sušici počela je sa radom davne 1971. godine i od tada je iznjedrila veliki broj uspješnih učenika, ljekara, profesora, zanatlija.

Gostujući u emisiji "Riječ o školstvu", Radija Bijelo Polje, direktor te vaspitno-obrazovne ustanove Miomir Đalović je kazao da je iz tog kraja dosta ljudi otišlo za boljim životom, što je uslovilo i manji broj đaka, tako da školu ove godine pohađa 64 učenika koji dolaze iz više sela.

“Nekada je ovu školu pohađalo 300 učenika  ali, kao uostalom i u mnogim sredinama, pa i gradskim, iz godine u godinu bilježi se smanjen broj đaka. Međutim, mi i dalje se trudimo da poboljšamo uslove rada koliko je u našoj mogućnosti, i u tome donekle i uspijevamo” naveo je Đalović.

On je posajtio da je tokom ljetnjeg raspusta renoviran jedan broj učionica,  a promijenjen je i dio krovne konstrukcije.

“Završeni su radovi na adapticiji krova škole, tri učionice i mini sale i, za sada ne planiramo višera dova. Za sljedeću godinu nam je ostala adaptacija još tri učionice i trotoari oko škole. Sada su uslovi za rad i boravak djece dosta bolji, ali problem grijanja nije riješen, pa se i dalje grijemo na furune. No, nadamo se da ćemo uz pomoć Ministarstva prosvjete takođe uraditi i centralno grijanje, čime bi se stekli znatno bolji uslovi za rad i boravak učenika u ovoj školi” istakao je Đalović.

On je naglasio da je ipak glavni problem prevoz đaka do škole u Sušici, jer postojeći školski  kombi često u kvaru što umnogome otežava prevoz učenika koje nerijetko i roditelji prevoze sopstvenim autima. Takođe, kako je kazao, i nastavnicima koji  putuju do tog sela otežan je dolazak zbog izvođenja radova na magistralnom putu Ribarevine-Zaton, pa su uz saglasnost resornog ministarstva skratili trajanje časova.

“Nadamo se da će nam Ministarstvoprosvjete, nauke i inovacija izaći u susret i dodijelit nam novi kombi za prevoz đaka pješaka. Taj problem trenutno premoštavamo tako što plaćamo gorivo domaru OŠ „Milovan Đalović“ u Sušici, koji dnevno pređe 28 kilometara. On je i domar i vozač, istovremeno  održava područno odjeljenje  u Đalovićima,  a radi  za pola norme” kazao je Đalović.

Ipak, dodaje, nastavno osoblje ali i učenici, trude se da sve te nedostatke nadomjeste dobrim učenjem, vladanjem i kreativnim časovima, tako da  pored redovne nastave i učešća na opštinskim takmičenjima na kojima postižu dobre rezultate, pomagali su i u humanitarnim akcijama, prikupljajući  pomoć za pogođene u zemljotresu u Turskoj, kao i stanovništo pogođene ratom u Siriji, a prikupili su i pomoć za liječenje jednog  djeteta i domara iz jedne gradske osnovne škole”, ispričao je  Đalović, u emisiji “Riječ o školstvu” Radija Bijelo Polje. 

Repriza emisije “Riječ o školstvu” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević