Besplatna obuka za poljoprivrednike u cilju razvoja seoskog biznisa

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava na području opština Bijelo Polje, Mojkovac i Pljevlja, njih 45, imaće priliku da se naredna dva mjeseca besplatno obučavaju u preduzetničkim vještinama i razvoju seoskog biznisa, saopšteno je na pres konferenciji koju je tim povodom organizovalo Udruženje za afirmaciju i podršku ženama sa invaliditetom“ Nova žena“ iz Bijelog Polja.

"Projekat „Razvoj preduzetničkih vještina i kompetencija za seoski biznis u sjevernim opštinama“, realizuje Udruženje za afirmaciju i podršku ženama sa invaliditetom »Nova žena« Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave, kroz pod – grant u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio – ekonomskom razvoju Crne Gore”, koji realizuju nevladine organizacije Help- Hilfe zur Selbsthilfe i Juventas. Ima za cilj da osnaži poljoprivrednike sa sjevera Crne Gore, da bi se bolje iskoristili veliki potencijali za razvoj seoskog turizma“ istakla je koordinatorka projekta Dragana Božović. Dodala je, da će nakon stručne obuke koju organizuje udruženje “Nova žena” polaznici steći vještine kako da iskoriste ove prednosti za povećaju sopstvene prihode, razviju održivi  mali biznis i doprinesu sveukupnom razvoju i turističkoj ponudi sjevera.

 

"Žene, ili mladi do 35 godina, koji posjeduju poljoprivredno gazdinstvo u Bijelom Polju, Mojkovcu ili Pljevaljima mogu se prijaviti za učešće na dvodnevnim obukama, najkasnije do 10. oktobra ove godine. Svi učesnici koji uspješno prođu obuku (uz minimum 80% prisustva), dobiće i potvrdu/sertifikat o obavljenoj obuci, i imaće razvijen biznis plan za pokretanje seoskog biznisa"istakla je Božović.

"Zadovoljstvo nam je da kroz ovakav projekat imamo mogućnost da podržimo manje razvijene nevladine organizacije, pojedince i neformalne grupe, i zajednički sa civilnim sektorom možemo da utičemo na bolju budućnost sjevernog regiona Crne Gore, koje ima veliki kapacitet i potencijal a koji zajednički treba da iakoristimo", kazala je Jovana Božović, predstavnica Help-a.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić