Dr Bošković: Zdrava ishrana i fizička aktivnost ključni u liječenju policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki problem kod žena. Statistika navodi da od policističnih jajnika pati oko 10 posto žena, ali je u praksi  taj broj mnogo veći, kaže dr Ivan Bošković, specijalista ginekologije i  akušerstva i subspecijalista perinatologije. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Bošković objašnjava da sindrom policističnih jajnika obuhvata više simptoma.

“Kad kažemo sindrom, onda to znači da postoji više simptoma, odnosno poremećaja na više nivoa, koji svi zajedno čine sliku onoga što nazivamo nekim sindromom, a u ovom slučaju, sindromom policističnih jajnika. Sindrom policističnih jajnika je endokrinološki problem koji podrazumijeva dvije ključne stvari, a to su anovulacije i hiperandrogenizam. Anovulatornost podrazumijeva da pacijentkinje koje pate od policističnih jajnika najčešće imaju smanjen broj ovulacija, i hiperandrogenizam, što znači povišen nivo  testosterona, muških polnih hormona. Sindrom policističnih jajnika je nešto što traje cijeli život, a simptomi se obično javljaju tokom puberteta, u vrijeme prve menstruacije”, ističe dr Bošković.

On podsjeća da simptomi policističnih jajnika variraju od osobe do osobe, ali se obično sumnja na sindrom policističnih jajnika kada osoba ima neuredna menstrualna krvarenja, povišen nivo muških polnih hormona koji se ispoljavaju u vidu  akni  i maljavosti na licu i tijelu, i uvećane jajnike.

Dr Bošković kaže i da su faktori koji doprinose nastanku policističnih jajnika insulinska rezistencija, genetika i gojaznost, a da se dijagnoza uspostavlja ultrazvučnim pregledom, što predstavlja “zlatni” standard.

“Osim ultrazvučnog izgleda policističnih jajnika, neophodno je da postoji neki od kliničkih kriterijuma, kao  i da se  laboratorijskim analizama utvrdi hormonalni status, ali i test opterećenja šećerom, odnosno insulinska rezistencija”, naglašava dr Bošković, dodajući da je u liječenju policističnih jajnika ključna zdrava ishrana i fizička aktivnost. 

Repriza emisije  “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja  Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević