Grujić: Izgradnja nove škole u Pripčićima na proljeće, vjerujem u čvrsta obećanja Ministarstva prosvjete, u protivnom naša djeca neće u školu

Novi  objekat  Područnog odjeljenja  OŠ „Risto Ratković“ u Pripčićima počeće da se gradi na proljeće a škola bi trebalo da bude završena prije početka iduće školske godine. To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija sa dvojicom roditelja djece iz Pripčića, Dušanom Grujićem i Radovanom Božovićem, kojima je nakon urušavanja plafona u školskom objektu u Pripčićima, upućen poziv za razgovor iz resornog ministarstva.

„Juče smo ja i komšija čije dijete pohađa nastavu u školi u Pripčićima-Radovan Božović, na poziv koji nam je upućen iz Ministarstva, bili  na sastanku i razgovoru u Podgorici,  i dobili smo čvrsto obećanje da će škola biti završena do prije početka iduće školske godine. Oni su već dugi niz godina upoznati sa tim problemom, a trenutno ažuriraju već urađeni projekat zbog promjene cijene na tržištu materijala i rada. Projekat će sredinom sljedećeg mjeseca biti stavljen na tender koji će trajati 15 dana, tako nam je bar rekao sekretar u Ministarstvu sa kojim smo razgovarali  i, čim se na tenderu izabere izvođač, radovi će početi u zavisnosti od vremenskih uslova. Vjerovatno ne mogu sad da počnu da rade jer dolazi zima i mrazevi“, ispričao je u izjavi za Radio Bijelo Polje Dušan Grujić.

Do tada će, kaže, njihova djeca nastavu pohađati u matičnoj školi „Risto Ratković“ u Nikoljcu, a do škole će ih on prevoziti. Ističe da je trenutno šestoro osnovaca  u Pripčićima, a da imaju novu školu bilo bi ih više od tridesetak.

„Roditelji neće da šalju djecu u školu u Pripčićima zbog poznatih neadekvatnih uslova, a da imamo normalnu školu, u njoj bi bilo dosta đaka. Trenutno su tri učenika drugog razreda, jedan trećeg i tri učenika trećeg ili četvrtog razreda“.

Grujić vjeruje u obećanja koja su dobili iz Minstarstva prosvjete i nada se, kako reče, da će poslije petnaestogodišnje borbe za bolje uslove za školovanje svoje djece, konačno biti riješen taj problem. „Ovo je sramota za državu i za Ministarstvo prosvjete, a javnost je imala priliku da se uvjeri u kakvim su uslovima naša djeca pohađala nastavu. Mi smo čak i zaprijetili  tužbom u pet tačaka  ukoliko ne dođe do ispunjavanja obećanja, zbog ugrožavanja života i zdravlja djece i dosta problema koje smo imali što se toga tiče“, kategoričan je Grujić.

Ističe da je škola u Pripčićima trenutno zatvorena zbog obrušavanja plafona ali i  daljeg urušavanja, a pohvalio je i brzu reakciju direktorice škole Veselinke Šćekić, koja je učenike prebacila u matičnu školu u Nikoljcu.

„Ostaje nam da vjerujemo na datu riječ, a ako obećanje ne bude ispunjeno mi ćemo preduzeti radikalne mjere, bojkotovaćemo slanje djece u školu, pisaćemo tužbe  za šta imamo mnogobrojne svjedoke, slike i video materijale, pisaćemo stranim ambasadama, žalićemo se ljudima“, poručio je Grujić.

Podsjetimo, i predsjednik Opštine Petar Smolović uputio je prije nekoliko dana  Urgenciju ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović u vezi sa izgradnjom nove škole u Pripčićima. U dopisu predsjednika Smolovića  upućenoj ministarki Jakšić Stojanović se između ostakog kaže, da se Opština Bijelo Polje u više navrata obraćala Ministarstvu prosvjete u vezi s problemom školskog objekta  u Pripčićima,  koji  je izgrađen 1946. godine, i u veoma je lošem stanju, te je boravak učenika u takvom objektu rizičan.

Teskt: Tanja Dangubić

Foto: Privatna arhiva