Sve veći broj korisnika rezultat je posvećenosti i predanog rada u opštinskom Crvenom krstu

Starim i nemoćnim osobama, naročito onima koji žive sami, isključivo materijalni status ne određuje kvalitet života. Ljudska pažnja i ljudska riječ, bilo da dolaze od srodnika, komšija, prijatelja ili zaposlenih koji rade u Crvenom krstu daju im volju da istrajavaju na putu kroz tužni samački život.

Crveni krst Bijelo Polje godinama unazad sprovodi programe pomoći i podrške za starije sugrađane, u cilju unapređenja njihovog kvaliteta života i položaja u lokalnoj zajednici, kako bi što duže boravili u svom prirodnom okruženju, okruženi sebi poznatim ljudima.

U okviru tri programa brige o starijima koja trenutno sprovodimo, od kojih je svakako najbrojniji i najprepoznatljiviji „Pomoć u kući“ ukupno je obuhvaćeno nešto više od 300 osoba treće životne dobi u ruralnom, gradskom i prigradskom području a kojima socijalna radnica, 21 gerontodomaćica i 2 medicinske sestre svakodnevno pružaju različite vidove pomoći i podrške na terenu - kazali su u opštinskom Crvenom krstu.

"Briga o starijoj populaciji jedna je od prioritetnih aktivnosti koje se sprovode, čemu u prilog govori i činjenica da iz mjeseca u mjesec imamo kontinuiran rast broja korisnika, koji imaju različite poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju" - ističe sekretar opštinskog Crvenog krsta Mašan Živković.

Živković navodi da je cilj aktivnosti unapređenje kvaliteta života starijih osoba i njihovog položaja u našem gradu, kao i olakšavanje njihove svakodnevnice kroz različite usluge socijalne zaštite.

"Mi ćemo sasvim sigurno nastaviti da širimo paletu servisa i usluga a shodno zahtjevima i potrebama starije populacaije u saradnji sa našim partnerima kako bi oni što duže boravili u svojim domovima, motivisani na korišćenje preostalih fizičkih i mentalnih potencijala smanjujući na taj način potrebu za institucionalizovanim vidovima podrške" zaključio je Živković.

Socijalna radnica i koordinatorka programa brige o starijima u opštinskom Crvenom krstu, Ivana Bulatović, kazala je da osluškujući potrebe starijih ljudi tokom dugogodišnjeg rada na terenu, došlo se do saznanja da starije osobe ne žele da budu institucionalizovane, već žele da budu u njihovim domovima na koje su navikli.

Ona je istakla da je zbog toga program „Pomoć u kući“ ali i drugi njemu slični programi, izuzetno važni jer se kroz njih obezbjeđuje pomoć u zadovoljenju velikog broja socijalnih, zdravstvenih ali i egzistencijalnih potreba starijih osoba. 

„Starost brzo dođe, a sa njom često i bolest, usamljenost, tuga i siromaštvo. U našem gradu sve je više samačkih i staračkih domačinstava kojima je potreban neki vid pomoći i podrške u svakodnevnom funkcionisanju. Posebno se to odnosi na starije sugrađane koji žive u ruralnim područjima, a kojima je pomoć gerontodomaćica koje dolaze dragocjena i nažalost često i jedini oslonac i utjeha u prevazilaženju osjećaja usmljenosti“ - dodala je Bulatović.

Gerontodomaćice pružaju usluge nabavke hrane, pomoć pri pripemi obroka i hranjenju,pomoć pri kretanju,pomoć u održavanju higijene prostora u kojem korisnik boravi, pomoć pri grijaju prostora, pomoć u nabavci štampe i plaćanju komunalija, nabavka ljekova, odvođenje na ljekarske preglede ali i pomoć u brojnim aktivnostima slobodnog vremena izvan doma kao što su odlazak u šetnju, kulturne događaje, izlete i sl. Uz brojne poslove koje gerontodomaćica obavlja, možda je najveća vrijednost u njenom prisustvu, razgovoru, te pružanju utjehe i emocionalne podrške korisniku.

Iz opštinskog Crvenog krsta su naveli da imaju odličnu saradnju sa nadležnim Ministarstvom, Centrom za socijali rad, Lokalnom samoupravom, CKCG, te će i u budućnosti nastaviti predano da rade na unapređivanju položaja i kvaliteta života starijih sugrađana sa posebnim akcentom na komponentu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti kao bitnim činiocima u borbi protiv usmaljenosti i izolovanosti starijih osoba. 

Saopštenje: PR Tim Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje