Promovisan "Romski pojmovnik" autorke Vesne Delić

Večeras je u Centru za kulturu promovisana knjiga, brošura „Romski pojmovnik“ autorke dr Vesna Delić u izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore . Riječ je o jedinstvenoj publikaciji  koja omogućava da se zainteresovana javnost na jednom mjestu upozna i dobije više informacija o Romima i etničkim grupama koje se za njih vezuju.

Kako je kazala autorka ,“Romski pojmovnik“  je svojevrsni tip leksikona koji u sebi sadrži osnovne odrednice o kulturi Roma, ali i drugih etničkih manjina koji se često vezuju za Rome, ali sa njima ne dijele isti etnički identitet.

„Podnaslov ovog pojmovnika je „i više od toga“, gdje želimo da uputimo čitaoce da nećemo dati samo osnovne pojmove o romskoj istoriji i kulturi već da produbljujemo osnovna znanja o romskoj zajednici, njihovom istorijskom putu, običajima i kulturi ali i drugih etničkih manjina koji se često vezuju za Rome, ali sa njima ne dijele isti etnički identitet“ istakla je Delić.

Knjiga je izašla u izdanju JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore čiji direktor Gzim Hajdinaga ističe konstantnu posvećenost te javne ustanove razvoju i promovisanju kulture manjina.

„Imaćemo i drugih projekata sve u cilju razvoja i očuvanja kulture svakog pripadnika manjinskog naroda u Crnoj Gori.Crna Gora je specifikum po sebi i iz razloga što jednu četvrtinu ukupnog stanovništva čine manjinski narodi i to autohtone manjine koje u svojoj kulturnoj baštini daju veliki doprinos sveukupnom kulturnom mozaiku Crne Gore. Naša država se može pohvaliti time što imamo“ kazao je Hajdinaga.  

Da u Bijelom Polju živi značajna romska zajednica, a da je Centar za kulturu kulturni servis građana otvoren za svaku vrstu saradnje te da je promocija ove knjige samo početak saradnje kada je u pitanju romska kultura i romska zajednica, kazao je vd direktora Edin Smailović.

„Koliko god djelili zajednički prostor, zajednički vazduh, zemlju i običaje, uvijek je važno da iznova i iznova saznajemo nešto jedni o drugima, jer koliko se bolje upoznajemo toliko se više cijenimo i bolje rasuđujemo“ istakao je Smailović.

Razgovor sa autorkom vodio je Rafet Mulić, dok je u muzičkom dijelu nastupala profesorica muzičke škole Anda Bushi Dizdarević.

Tekst i foto: Vanja Šabanović