Raičević: "Kulturne rute podstiču obrazovanje, ali i svojim aktivnostima obogaćuju kulturnu i turističku ponudu" (video)

I ove godine JU Muzej Bijelo Polje na poziv Ministarstva kulture i medija Crne Gore biće uključen u obilježavanje manifestacije Dani evropske kulturne baštine.

U emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje direktor te javne ustanove Željko Raičević, je kazao da se bjelopoljski Muzej od 2018. godine pridružio ustanovama i pojedincima koji učestvuju u ovoj manifestaciji. On je istakao da kroz razne radionice, izložbe, panele, prezentacije i slična događanja, namijenjena djeci i odraslima približavaju i prezentuju baštinu koja nas povezuje na svim nivoima od lokalnog, preko regionalnog, nacionalnog do evropskog.

“Ovogodišnja tema „Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže“ je prilika da se šira javnost upozna sa kulturnim rutama, regionalnim i lokalnim mrežama, putevima saradnje kao i raznolikom kulturnom baštinom, koja nas povezuje” istakao je Raičević naglašavajući da se različitim temama i programima, uz očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturne rute podstiču obrazovanje, ali i svojim aktivnostima obogaćuju kulturnu i turističku ponudu.

“U dosadašnjim manifestacijama smo se trudili da kroz izložbe sklopimo prijateljstva i da se upoznamo sa zemljama okruženja.Međutim, prošle godine smo malo više obratili pažnju da našu lokalnu sredinu, tako da smo uspostavili kontakte sa školama, uspostavili sistem radionica, kako bi informisali đake o svemu onome što radi muzej i što čini muzej, pa samim tim, svojim učeščem i zajedničkim angažmanom organizatora i publike sinergijski doprinosimo promociji i prepoznavanju trajnih vrijednosti baštine” kazao je Raičević.

On je kazao da je ova manifestacija lijepa prilika da se, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou predstave sve kulturne vrijednosti, ali kako je kazao Raičević, i da kroz interaktivna predavanja mlađim generacija pokažu da muzej nije samo mjesto u kojem se izlaže statičn predmet.

“Ove godine smo uključili učenike osnovnih i srednjih škola koji će zajedno sa svojim profesorima Bobanom Šestovićem i Katarinom Veličković obići kulturne rute i upoznati ih sa starim rimskim putevima, arheološkim lokalitetima koji ćemo približiti i drugim ljudima posredstvom moderne tehnologije” kazao je direktor bjelopoljskog Muzeja.

Raičević je kazao da će kroz radionice koje su prije svega edukativniog karaktera, naučiti djecu, ne samno da poštuju tradicionalne zanate i tradicionalne kulture već i da ih ukjluče u pripremanju tradicionalnih jela.

“Tako da ćemo da ćemo na Bjelasici improvizovati ljetnju kuhinju gdje ćemo ih naučiti kako se i pripremaju tradicionalna jela, kao što su kačamak, sir I sve ono što se na selima pripremalo i što je dio naše nacionalne kuhinje” kazao je Raičević.

 

Repriza emisije "Start Art" biće emitovana na programu radija Bijelo Polje od 20:15.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević 

Video Prenos: Ljilja Rabrenović