Jelena Kljajević dobitnica Nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike mlađe od 27. godina

Crnogorska pjesnikinja Jelena Kljajević ovogodišnja je dobitnica Nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina. Drugoplasirana je bila Julija Mijušković, dok je treće mjesto pripalo Sofiji Kirsanov. 

Jelena Kljajević je ovom prilikom istakla da joj je posebna čast i zadovoljstvo što je upravo ona dobitnica jedne ovakve nagrade. ,,Čula sam stihove ostalih učesnika i mogu potvrditi činjenicu da je žiri zaista imao težak zadatak, ali sam veoma srećna što su izabrali baš mene, te bih iskoristila priliku da im se ovim putem zahvalim”, kazala je Kljajević, ističući da će joj Nagrada zasigurno mnogo značiti kao podstrek u daljem radu jer je pokazatelj da je ono što radi istinski vrijedno.

Predsjednica žirija Olga Vojičić-Komatina, kazala je da se žiri i ove godine sastao da sa radoznalošću i velikom pozornošču iščita liber verse mladih stvaralaca koji poezijom mijenjaju život na bolje i više. ,,Susrevši se sa 11 rukopisa imali smo prilike da se upoznamo sa različitim diskursima i temama i podtemama, egzistencijalnim motivima njihovog oblikovanja u pjesmi. Uočili smo poznavanje filozofije i literature, religije i sociologije, psihologije i arhetipske kritike, pozorišta i filma. Na kraju smo uvidjeli da stasavaju mlade generacije koje pomjeraju granice i šire saznanja”, kazala je Vojićić-Komatina.

Drugu nagradu je osvojila Julija Mijušković koja je kazala kako je ovo prvi konkurs na koji se prijavila, te da je prijatno iznenađena Nagradom. ,,Ovo je kruna svega što sam pisala i radila proteklih godina. Sa ove manifestacije ću sigurno ponijeti mnoštvo predivnih utisaka. Sve je premašilo moja očekivanja, počev od ljudi, druženja, hrane, lokaliteta, atmosfere i svega ostalog”, kazala je Mijušković.

 Nagrađeni pjesnici predstavili su se publici kazivanjem svojih stihova, kao i Sofija Drakulović čija se poezija našla u užem izboru.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić