Uspješno realizovan još jedan projekat NVO Novi poredak pod nazivom ,,Čistija okolina - Zdraviji život“

NVO Novi poredak je održala konferenciju za medije i prezentovala implementirane aktivnosti programa ,,Čistija okolina-Zdraviji život“ koji je realizovan u cilju promocije i informisanja mladih kao i podizanja svijesti zajednice o načinu produžavanja vijeka trajanja sanitarnih deponija. 

Koordinator na projektu, profesor Radivoje Bogavac je naglasio da je  povećanje informisanosti srednjoškolske populacije i građana o prednostima odvajanja komunalnog otpada za reciklažu i prednostima reciklaže za očuvanje životne sredine posebno bitno u procesu produžavanja vijeka trajanja sanitarnih deponija.

Povećanje nivoa svijesti javnog mnjenja o značaju upravljanja otpadom i cirkularne ekonomije u ekološkom, zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom smislu je značajno za društveni prosperitet zajednice i potrebno je u kontinuitetu vršiti informisanje svih društvenih konstituenata po ovom pitanju. 

Održane su 3 informativne radionice sa 60 učenika JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja kojom prilikom se povećao stepen informisanosti i znanja učenika o prednostima produženja vijeka trajanja sanitarnih deponija, značaja cirkularne ekonomije, reciklaže, održivog upravljanja otpadom, itd. Na radionicama su se posebno obradila pitanja: šta su sanitarne deponije i koja je njihova uloga, koja je struktura sanitarnih deponija i koji su načini produženja njihovog vijeka trajanja, koje se vrste otpada mogu odvojeno sakupiti i na taj način smanjiti pritisak na sanitarne deponije, koja je svrha reciklaže i koje su komponente otpada koje se recikliraju. Tokom realizacije projekta izrađen je promotivni materijal kojom prilikom su srednjoškolci i građani mogli da se informišu o mehanizmima produžavanja vijeka trajanja sanitarnih deponija, značaju reciklaže i cirkularne ekonomije po povećanje indeksa energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine. 

Na održanom okruglom stolu na temu produžavanja vijeka trajanja sanitarnih deponija se govorilo o problemima upravljanja otpadom, kao i ograničenjima koja su prisutna u procesu sakupljanja i recikliranja otpada u Crnoj Gori. 

Jedan od predavača na projektu profesor Tomislav Tomović je istakao da je bilo posebno važno predoćiti u toku implementacije projekta koje su mogućnostI upravljanja otpadom, kao i koje su glavne prednosti i mane recikliranja. Takođe je u procesu edukacije građana potrebno u kontinuitetu podizati nivo svijesti o prednosti cirkularne ekonomije za društvo. 

Projekat je bio podržan od strane Ministarstva turizma, ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, trajao je sedam mjeseci i sprovodio se u partnerstvu sa NVO Korak promjene.

 

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

Saopštenje: NVO Novi poredak