Realizovan projekat NVO “Novi poredak” pod nazivom ,,Bez alkohola za srećniju budućnost“ (video)

Projekat ,,Bez alkohola za srećniju budućnost“ koji je organizovala NVO “Novi poredak” ušao je u završnu fazu realizacije, kazao je u emisiji Radija Bijelo Polje”Šta može NVO” profesor Tomislav Tomović.

Kako je istakao profesor Tomović opšti cilj projekta je usmjeren na podizanje nivoa svijesti i znanja društvene zajednice o posledicama konzumacije alkohola kao i uspostavljanje mehanizama prevencije njegove zloupotrebe.

“Sa specifičnim ciljeviima kao što su podizanje svijesti školske omladine kroz informisanje i edukaciju o štetnom dejstvu alkohola i posledicama u zdravstvenom, ekonomskom, socijalnom i psihološkom smislu koju upotreba ove supstance izaziva, uspostavljanje proaktivnih mehanizama borbe protiv zloupotrebe alkohola u sveri djelokuruga Nevladinog sektora, zatim podizanje nivoa prevencije zloupotrebe alkohola kod roditelja/stratelja izgradnjom preventivnih mehanizama i indikatora prepoznavanja konzumenata kod mladih ali i uspostavljanje proaktivnije medijske kampanje u cilju sveobuhvatnije borbe protiv konzumiranja alkohola” kazao je Tomović.

On je naglasio da su takođe realizivane tri edukativno informativne radionice sa učenicima JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović”, realizovane su i dvije informativno edukativne radionice sa roditeljima, ali da je kroz projekat održan okrugli sto sa NVO sektorom i jedna edukativna radionica sa 20 vršnjačkih edukatora.

Kroz realizaciju projekta, kazao je Tomović, postignuto je povećanje informisanosti srednjoškolske populacije o problemima, uzrocima i posledicama konzumacije alkohola i ostalih PAS-a.

Jedan od vršnjačkih edukatora na tom projektu je i učenik Gimnazije Vasil Musić koji je kazao da je radionica, pored toga što je bila edukativna, bila je i zanimljiva.

“U ovim tinejdžerskim godinama konzumacija alkohola i ostalih opijata je jako popularna, ali kroz ovaj i slične projekte možemo da dođemo do toga da, kroz neku zdraviju sredinu, to nama i ne bude interesantno, odnosno da mislimo o posljedicama, a ne ono što trenutno osjećamo dok koristimo alkohol ili neke druge opijate” kazao je Musić.

 Projekat je bio podržan od MInistarstva zdravlja, partner na projektu je bio NVO Korak promjene i trajao je 7 mjeseci.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelićš

Tonska realizacija:Zoran Rakočević

Video prenos: Ljilja Brajjković

Audio obrada: Sanida Kajević