Čurović Tušinski:"Tajnovitost je formula za dobar grafit"

Promocija Antologije grafita Crne Gore ,,Živio burek“ autora  Slobodana M. Čurovića Tušinskog održana je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Odabranim odlomcima iz kritike o Grafitima ovu promociju je otovrila naša mlada bjelopoljska pjesnikinja, Helena Nedović.

Čurović je istakao da se dugo bavi ovom temom i da smatra da grafiti postaju dio kulturnog nasljeđa koji su dio jednog društva i naroda.

,, Ovim pokušavam da dokažem da bez obzira na koji dio Crne Gore, svako od nas ima tu lucidnost duha, orginalnost, smjelost i tajnovitost, jer tajnovitost je i ona formula za dobar grafit koji treba da bude jezgrovit i aforizičan, a s druge strane da podstakne na razmišljanje sa mnoštvom asocijativnosti, tako da se nadam da su i ovi  grafiti samo jedan doprinos toj urbanoj kulturi i da će to biti nastavak za neku buduću priču, kako bih objedinio grafite na prostorima svih zemalja bivše Jugoslavije. Mislim da bi bila zanimljiva tema, jer imamo šta da kažemo“ istakao je Čurović.

On takođe smatra da čovjek, koji osjeća neku nestabilnost i nesigurnost, svojm buntom može reći ko je, ali i da svoj lični protest ne iskazuje samo onima koji su na vlasti, nego i svim ostalim ljudima. 

,,Mislim da i mi u Crnoj Gori imamo da se dičimo orginalnim grafitima, a jedan od najorginalnijih grafita svakako jeste bjelopoljski grafit u ovoj knjizi i on mi je temelj na određeni način“, rekao je Čurović.

On je i istakao da osobe koje stvaraju grafite su u stvari vrhunski umjetnici, koji ne pripadaju ni jednom pravcu, ali da oni imaju toliko orginalnosti da treba da zasluže pažnju.

Književnik Edin Smailović smatra da je ovakva vrsta književnog žanra izuzetno rijetka, kao i da se radi o kniževnom izrazu kojim se uglavnom komentariše društvena stvarnost.

,,Suština grafita je da se kroz jedni ili divje riječi, najduže jednom rečenicom kaže nešto zašta ostali žanrovi troše stranice i stranice. Ono što je još zanimljivo kod grafita je to da utor grafita nema potrebu da bude poznat i on se ne potpisuje ispod grafita“, navodi Smailović.

On tvrdi da grafiti govore ono što  većina ljudi misli,  da je njihova ključna uloga da pošalje neku određenu poruku i da uvijek predstavlaju nepogrešivi duh vremena.

Gosti  večeri bili su Duško Nedović, slikar i pisac i  Vuko Nedović koji su svojim stihovima pozdravili prisutne na promociji.

 

Tekst i foto:Željko Simović