Generacija maturanata 1974. godine Gimnazije "Miloje Dobrašinović‘‘ proslavila 50 godina mature (video)

Prozivkom svojih nekadašnjih profesora, držanjem časa i performasnom u školskom dvorištu, maturanti Gimnazije "Miloje Dobrašinović" generacija 1974. godine, proslavili su  50 godina  mature.

Zvono je oglasilo početak časa, a u školskim klupama ponovo se našlo njih 90 nekadašnjih đaka, nakon što ih je život razdvojio i otišli svako svojim putem.

Prozivku generacije u kojoj je bilo u sedam odjelenja sa 180 učenika, obavila je profesorica Elmaza Kajević, a času su prisustvovali i  profesori Gordana Jovančević, Zora Đuranović, Miloš Kovačević, Miomir Cvijović, Milovan Jevrić, Faiz Ličina, Rade Knežević i Rizo Kasumović.

“To je jedna zlatna, posebna generacija i brilijantna generacija u svakom pogledu. Može se kazati da je Gimnazija u to doba bila kao “Crnogorska Sorbona” zbog vas, ali i zbog ozbiljnosti rada profesora, jer su svi profesori vodili računa o tome da svaka izgovorena riječ i njen smisao treba da  postoje i  budu nepresušni izvor, kao svetlost koja vječito sja. Niko od nas, koji smo u tom trenutku predavali ovoj divnoj generaciji, nije se na fakultetima ili radnim mjestima, zastidio rada našeg ili vašeg”, istakla je profesorica Kajević.

U ime ondašnjih maturanata obratio se Momo Kojović, koji je kazao da su 1974. godine izašli iz gimnazijskih klupa i da im je to bio ulaz u veliki svijet.

“Jednog junskog dana, prije tačno četrdeset godina, generacija maturanata iz ruku naših profesora dobila je maturske diplome sa pečatom Gimnazije "Miloje Dobrašinović“. Tada je maturska diploma bila neobično važna, neka vrsta ulaznice sa neki drugi svijet i zasluživala se isključivo radom, učenjem i vladanjem. A sve što su nam profsori napisali, pročitali smo kao tri proste poruke: odrasli ste, imate dovoljno znanja i sada hrabro naprijed. Rasuli smo se po frontovima širom svijeta sve do Kanade i Australije, …. Evo nas 50 kasnije u stroju, na položaju u našoj gimnaziji, pred našim profesorima, pronašli smo se i okupili”. Povlačimo crtu i objavljujemo: pobijedili smo”, kazao je Kojović. On je ime školskih drugova  damama uručio privezak sa srcem.

Bivše đake i profesore dočekala je direktorica Gimnazije Jasminka Međedović, čestitala im je jubilej i priredila koktel.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić