Došljak: "Ilićeva knjiga je prvorazredna dopuna istoriji proučavanog prostora ali i Crne Gore" (audio)

Svoje dugogodišnje istraživanje spomeničkog fonda bjelopoljskog kraja, Radomir Ilić je upakovao u kjigu, u Izdanju JU Muzej Bijelo Polje i Matice crnogorske, potvrđujući da preostali nadgrobnici starih nekropola Bijelog Polja pružaju dragocjene podatke o ovdašnjem životu i pogledima na svijet kroz određene vremenske periode.

U emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje, prenijeli smo akcente sa sinoćnje promocije.

Direktor Muzeja Željko Raičević je kazao da je i ranije rađeno na otkrivanju antičkih i hrišćanskih spomenika na ovim prostorima, ali da je Ilićeva knjiga prvi sveobuhvatni prikaz i sinteza spomenika i spomeničke kulture u Bijelom Polju.

“Dešifrujući natpise na spomenicima, mnogo šta se može saznati, o etnogenezi stanovništva, istorijatu grada i kulturnoj prošlosti nekog mjesta.Na nama je kao ustanovi da sve ovakve poduhvate podržimo, a ova publikacija je samo početak naše saradnje u ovom smjeru” istakao je Raičević.

U ime Matice crnogorske, publicista Ivan Ivanović je istakao da knjiga Radomira Ilića donosi, čuva i spašava od zaborava materijalne ostatke spomenika bjelopoljskog kraja, što je kako kazao, dragocjen izvor sadašnjim I budićim istraživačima.

“Terenskim radom i posvećenošću, Radomir Ilić je sačuvao dragocjen material za dalja etnografska, kulturološka,antropološka, onomastička, lingvistička, sociološka i druga istraživanja bjelopoljskog kraja. Doprinos ovog istraživanja će prepoznati i u budućim na njemu zasnovanim naučnim radovima koji će Ilićeve nalaze interpretirati pozicionirajući ih preciznije u kontekst crnogorskog duhovnog, kulturnog i istorijskog kontinuma” istakao je Ivanović.

Nadgrobni spomenici u cjelini predstavljaju dragocjene izvore za proučavanje istorije i kulturne baštine Bijelog Polja, kazao je professor Draško Došljak I dodao:

“Oni su prvorazredna dopuna istoriji proučavanog prostora, ali i Crne Gore. Fotografije i opisi nadgrobnih spomenika koji su dati u ovoj knjizi, materijali dimenzije, natpisi koji su detaljno opisani, njihova lokacija i slično, biće nezaobilazni izvori za dalja istraživanja, dopune, ali i podstrek da se na isti način obrade i druge sredine i time ovom temom obuhvati cijeli proctor Crne Gore” istakao je Došljak.

Da ova tematika omogućava da se istraži društvo po svim osnovama kazao je publicista Slobodan Čukić i dodao da Ilićeva istraživanja odlikuju temeljnošću i tačnošću

“Rade je, na moje ogromno zadovoljstvo, obaviješten, organizovan, zreo,metodološki potpuno pročišćen, uradio knjigu na način jednoga strogog naučnog istraživača i ja mu na tome čestitam” kazao je između ostalog Čukić.

Pojašnjavajući šta ga je ponukalo da istražuje i prikuplja podatke o nadgrobnim spomenicima autor je kazao da je tražeći poput ostalih odgovore na pitanja ko smo, odakle dolazimo i kuda idemo, sa godinama naslućivao da se dio odgovora na njih može ponajviše nalaziti na rodnom tlu.

“Oni koji su tu bili prije nas, bili su itekako umni u svome vremenu i ostavili su  nam dragocjene poruke i pouke za život i djela. Nigdje ljudska misao nije tako duboka kao pri suočavanjem sa smrću. Dubina te misli na nadgrobnim spomenicima Bijelog Polja i okoline neprestano me je fascinirala. Sa kamenih nadgrobnika i pisane i likovne poruke zrače genijalnom sublimativnom ekspresijom” kazao je Ilić.

Razgovor sa gostima i autorom vodio je Edin Smailović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović

Audio obrada: Sanida Kajević