NVO Novi poredak uspješno realizovala projekat „Sačuvaj životnu sredinu - Uloži u budućnost“

NVO Novi poredak je održala konferenciju za medije sa ciljem prezentacije realizovanih aktivnosti i ciljeva projekta ,,Sačuvaj životnu sredinu - Uloži u budućnost“ koji je uspješno implementiran sa srednjoškolskom omladinom.

Cilj realizovanih aktivnosti je prema riječima koordinatora projekta profesora Radivoja Bogavca, prevencija i edukacija mladih na temu očuvanja životne sredine u saobraćaju kako bi se upoznali o štetnom djelovanju pojedinih segmenata saobraćaja na okolinu i da bi se adekvatno preventivno reagovalo na devastaciju životnog okruženja. Kroz realizaciju projekta je odrađen adekvatan edukativni materijal sa podacima i pratećim informacijama po pitanju zaštite životne sredine u saobraćaju.

Održane su 3 edukativne radionice sa 60 učenika treće godine JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ posredstvom kojih su se mladi informisali o različitim profilima zagađenja životne sredine u saobraćaju i upoznali sa preporukama zaštite životne sredine od negativnog uticaja saobraćaja. Smjernice Evropske komisije po pitanju razvoja transporta i njene preporuke koje se tiču konkretnih akcija i vizije zaštite životne sredine do 2050 godine su takođe uspješno prezentovane mladima. 

Predavač na projektu Saša Maslovarić istiće da se učenici na ovakav način putem edukacije aktivno uključuju u proces razumijevanja posledica zagađenja životne sredine, narušavanja biodiverziteta kao i narušavanja ekološke ravnoteže u saobraćaju. Promociji projekta su doprinijeli i volonteri na projektu koji su dijeljenjem informativnih flajra približili građanima problem zagađenja životne sredine u saobraćaju.

Predstavljanje projekta široj javnosti, njegovih ciljeva i postignutih rezultata, prezentovano je realizacijom radio emisije Radija Bijelo Polje kojom prilikom je javnosti približen problem ugrožavanja životne sredine u saobraćaju i ukazano na vrste i obim posledica po pojedinca i društvo u cjelini.

Projekat je trajao šest mjeseci, realizovan je u partnerstvu sa NVO Korak promjene  i bio je podržan od Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

Saopštenje: NVO Novi poredak