Obilježen 8. maj - Svjetski dan Crvenog krsta

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje, danas obilježava 8. maj - Svjetski dan Crvenog krsta, u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kada ujedno počinje i Nedelja Crvenog krsta koja traje od 8 - 15. maja.

Nedelja Crvenog krsta ove godine obilježava se pod sloganom „Očuvajmo humanost“ sa ciljem povezivanja ljudi kroz jednostavna djela humanosti i podsjećanja da svako od nas nekim dobrim djelom, gestom ili dobrom voljom može svijet učiniti boljim i humanijim mjestom za život.

Crveni krst Bijelo Polje će od 8 - 15-og maja, realizovati kao i prethodnih godina, niz aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstvenog edukativnog i informativno-promotivnog karaktera a povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta.

Prva realizovana aktivnost u okviru Nedelje Crvenog krsta jeste  posjeta med. sestara starijim sugrađanima koji žive u ruralnom području, a koji su socijalno izolovani i lošijeg zdravstvenog stanja.

Stariji su na taj način imali priliku da razgovaraju o svom zdravstvenom stanju, terapiji koju koriste, problemima zdravstvene prirode sa kojima se susreću ali i da im se izmjeri krvni pritisak, nivo šećera i kiseonika u krvi.

Ivana Bulatović, socijalna radnica u opštinskom Crvenom krstu kazala je da je na teritoriji bjelopoljske opštine veliki broj staračkih i samačkih domaćinstava kojima su zdravstvene i usluge socijalne njege nedostupne iz brojnih razloga i koja nemaju dovoljno dobar pristup nadležnim institucijama sistema.

„Aktivnosti ovoga tipa umnogome su značajne i korisne za naše starije sugrađane kojima čak i razgovor i topla ljudska riječ uljepšaju dan. Poboljšati njihov položaj, unaprijediti njihovo socijalno i zdravstveno stanje, smanjiti socijalnu izolaciju  i usamljenost, teret koji starost nosi sa sobom su ciljevi kojima težimo i sa ovakvom i sličnom praksom nastavićemo i u budućnosti, imajući u vidu veliko interesovanje starijih za ovakvim vidom pružanja podrške“ - zaključila je Bulatović.

Svjetski dan Crvenog krsta, je prilika da učinomo neko humano djelo, nešto što nas ispunjava i nešto zbog čega ćemo se osjećati dobro. Dobročinstvo, solidarnost i pažnja su različite riječi za humanost i ljudskost. Učinimo svijet humanijim tako što ćemo biti pažljivi, slušati svoje sugrađane. pokloniti svoje vrijeme nekom drugom ili pružiti direktnu pomoć najugroženijima - poručili su iz opštinskog Crvenog krsta.

Izvor: OO Crvenog krsta Bijelo Polje