Obilježen dan dobrih djela

Povodom obilježavanja Dana dobrih djela, koji se svake godine organizuje na nivou Crne Gore od 16 - 21. aprila, ADP-ZID, članovi volonterskog kluba Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bijelo Polje su i ove godine uzeli učešće u ovoj akciji.

Na dan dobrih djela, volonteri su zajedno sa gerontodomaćicama posjetili naše starije sugrađane i tom prilikom im podijelili humanitarnu pomoć u vidu paketa hrane i higijene, ali i imali priliku da popričaju sa njima, čuju njihove životne priče, pomognu im u nabavci namirnica, ljekova, unošenju drva za ogrijev i sl.

U sklopu ove akcije volonteri su posjetili i Dnevni centar „Tisa“ zajedno sa njihovom profesoricom Safetom Alibašić i zaposlenima u optinškom Crvenom krstu, uručili djeci školski pribor, družili se sa njima, učestvovali u jednoj kreativnoj radionici, ali i upoznali organizaciju i način djelovanja ove institucije.

„Vodeći se humanom idejom da pruže pomoć i podršku onima kojima je to zaista i potrebno, naši volonteri su se rado uključili u ovu humanu akciju. Učestvovanjem u ovakvim i sličnim aktivnostima djeca uče socijalne vještine, otvaraju sebi nove vidike i mogućnosti ali i pokazuju razumijevanje i saosjećanje za društvene probleme gradeći na taj način humanije društvo“- kazala je profesorica Safeta Alibašić.

Koordinatorka akcije Ajsela Madžgalj, istakla je da su se volonteri nakon završene akcije osjećali ponosno i radosno zbog osjećaja pripadnosti svojoj lokalnoj zajednici.

“Škola predstavlja mjesto na kome djeca usvajaju ključne vrijednosti, vrline i gdje razvijaju vještine i upravo kada govorimo o toleranciji, razumijevanju, empatiji i ostalim humanim vrijednostima, važno je da škola bude mjesto koje im pruža prilike da razvijaju vještine i stiču navike, a kroz volonterizam im upravo to i pružamo jer kroz njega te vrijednosti i žive“- zaključila je Madžgalj.

Ivana Bulatović socijalna radnica u bjelopoljskom Crvenom krstu zahvalila se svima koji su uzeli učešće u ovoj akciji i izrazila zadovoljstvo realizacijom današnjih aktivnosti, pažnjom i empatijom koju su volonteri pokazali prema starijim sugrađanima.

vrijednostima volonterizma i njegove važnosti u procesu obrazovanja mladih. Važno je da ukažemo na činjenicu koliko su svijetu potrebni volonteri i koliko je potrebno da radimo na razvoju empatije i da budemo tu jedni za druge“ - dodala je Bulatović.

Iz opštinskog Crvenog krsta pohvalili su ideje mladih volontera nadajući se da će i u narednom periodu zajedno djelovati, širiti misiju humanosti i solidarnosti, te da će aktivnosti ovoga tipa postati tradicija.

 

Saopštenje: PR Tim Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje