Projektom ,,Aktivna uloga nevladinih organizacija – put do boljeg razvoja lokalne zajednice“ do većeg učešća NVO u procesu donošenju odluka

Bjelopoljski demokratski centar organizovao je danas fokus grupu sa nevladinim organizacijama, u okviru projekta ,,Aktivna uloga nevladinih organizacija – put do boljeg razvoja lokalne zajednice“, koja je održana u hotelu Bijela Rada.

Druga u nizu fokus grupa sa predstavnicima nevladinih organizacija uz brojne aktivnosti u okviru projekta ima za cilj da osnaži lokalne  nevladine organizacije, da  podstakne njihovu ulogu u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

,,Kroz ovaj projekat želimo da donesemo novu odluku koja će definisati kriterijume i mehanizme raspodjele sredstava nevladinim organizacijama od strane predsjednika Opštine. Biće sprovedeno istraživanje za ulogu nevladinih organizacija na lokalnom nivou, redovni sastanci sa predstavnicima organa lokalne samouprave, gdje ćemo predočiti naše ciljeve rada i potrebe nevladinih organizacija iz Bijelog Polja“, kazao je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, Zdravko Janjušević.

Janjušević dodaje da realizacijom ovog projekta dugoročno se unapređuje transparentnost i odgovornost u radu, čime se, kako dodaje, doprinosi sistemu njihovog kvaliteta u pružaju usluga građanima kao krajnjim korisnicima projekta.

Projekat ,,Aktivna uloga nevladinih organizacija – put do boljeg razvoja lokalne zajednice“ će doprinijeti da NVO uzmu veće učešće u svim fazama donošenja odluka od strane organa lokalne samouprave, od predlaganja politike, izrade nacrta dokumenta pa sve do usvajanja od strane nadležnog organa.

Kroz projekat će biti realizovane brojne aktivnosti od kojih izrada Analize o potrebama lokalnih NVO, organizacija treninga ,,Mehanizmi učešća nevladinih organizacija u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou ali i sticanja vještina za pisanje javnih politika.

Projekat ,,Aktivna uloga nevladinih organizacija – put do boljeg razvoja lokalne zajednice“ realizuje se u okviru programa ,,Moja zajednica – snažna zajednica“ koji realizuje Centra za razvoj nevladinih organizacija, finansijski podržan od strane Evropske unije.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE