Bolji položaj OSI prioritet “Elipse” i Lokalne samouprave

Povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom iz Bijelog Polja, kao i brže uključivanje u radne i društvene procese, cilj je projekta “Jačanje kapaciteta OSI”, koji nevladino udruženje “Elipsa” sprovodi u saradnji sa NVO “Centar za preduzetništvo” i d.o.o ,,PAG”.

Jedna od ključnih aktivnosti ovog projekta jeste i panel diskusija “Realizacija Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti u opštini Bijelo Polje”, koja je održana danas u prostorijama udruženja “Elipsa”, sa ciljem da informiše OSI i poslodavce o mogućnostim zapošljavanja ovih lica.

Analizirajući prethodni Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti za period od 2010. do 2015. rukovodilac Odjeljenja za kancelarije, Miloš Kljajević, istakao je da je 2/3 predviđenih mjera realizovano, što, kako je podvukao, govori o znantnom poboljšanju položaja OSI u bjelopoljskoj opštini.

Osvrćući se posebno na oblast zapošljavanja, Kljajević je istakao da su uspješno sprovedene četiri od ukupno pet mjera.

“Lokalna uprava se zaista trudi da pomogne osobama sa invaliditetom, da ih integriše u društvo, a svakako jedan od najboljih načina za to jeste zapošljvanje, odnosno radno angažovanje kroz javne oglase na određeni vremenski period.  Uspjeli smo da realizujemo četiri važne mjere koje se tiču zapošljavanja, prije svega usvojili smo plan razvoja profesionalne rehabilitacije, što podrazumijeva obrazovanje i osposobljavanje za određena zanimanja, organizovali smo kampanje za podizanje svijesti o radnim sposobnostima OSI, uspjeli smo da postanemo primjer dobre prakse Lokalne samouprave u zapošljavanju OSI, a sproveli smo i program psihološkog osnaživanja OSI i njihovih porodica”, naveo je danas Kljajević, napominjući da se mjera koja nije realizovana odnosi na obuku asistenata i osoba koje rade na uslugama profesionalne rehabilitacije.

Kljajević je istakao i da će Lokalna samouprava nastaviti da radi na poboljšanju položaja OSI i to kroz realizaciju novog Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti za period od 2017-2021, koji se, kao i prethodni, odnosi na zaštitu prava osoba sa invaliditetom u  prioritetnim oblastima djelovanja koje je identifikovala Evropska Komisija, a to su: pristupačnost, participacija, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i obuka, socijalna zaštita, zdravstvo i međunarodne aktivnosti.

Kako je saopšteno na današnjoj panel diskusiji jedan od bitnih servisa podrške osobama sa invaliditetom biće psiho-terapijski program.

Naime, licencirane doktorice iz oblasti pishoterapije, Nataša Vuković i Mirjana Varagić,  tokom tri mjeseca će pružati podršku OSI, a kako su danas navele, odrđeni pomaci se već vide, jer se ta lica više ne stide svojih nedostataka, spremnija su da pokažu i iskoriste svoje potencijale i da postanu korisni članovi društva.

Zaštita prava osoba sa invaliditetom i njihova integracija u društvene procese u fokusu je djelovanja i Centra za socijalni i staranje, a kako je danas kazala Vanja Mašković, raznim programima i aktivnostima ostvaruju taj cilj.

“Centar za socijalni rad je dužan da zaštiti socijalna prava, da pruži podršku socijalnom uključivanju porodice i pojedinaca, a u ostvarenju tog cilja posebno se štite djeca i odrasla lica sa invaliditetom. U Centru za socijalni rad djeluje i tim koji vodi evidenciju o djeci sa smetnjama u razvoju i licima sa invaliditetom, a zadatak tog tima jeste da ih zaštiti i da ih mjesečno obilazi. Takođe, partneri smo i saradnici brojnim nevladinim organizacijama i udruženjima koje se bave pitanjima OSI, čime dodatno dajemo doprinos poboljšanju njhivog položaja”, istakla je Mašković.

Učesnici će kroz niz aktivnosti planiranih projektom “Jačanje kapaciteta OSI”  steći neophodan nivo kompetencija, znanje i praktična iskustva i to u oblastima  koje obezbeđuju zaposlenje kod poslodavaca, drugog pravnog lica ili započinjanja sopstvenog biznisa koji će imati pretpostavke održivosti.

U projekat je uključeno šest osoba sa invaliditetom, koje se nalaze na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje,  a nakon tromjesečne obuku, tokom koje će ovladati tehnikama izrade projekta kao i zastupanja javnih politika iz oblasti invaliditeta, četiri najuspješnije osobe biće radno angažovano na period od šest mjeseci  u udruženju ,,Elipsa“.

“Ono što su tokom obuka učili oni će tokom tih šest mjeseci primijeniti u praksi i biće dio projektnih timova koij će raditi i realizovati određene projekte uz pomoć trenerskog tima iz Podgorice”, rekao je rukovodilac projekta, Rafet Mulić, napominjući da će za taj rad primate novčanu naknadu, koja je predviđena samim budžetom projekta.

Mulić je istakao i da će nakon toga zaposliti dvije osobe na period od minimum šest mjeseci, iako to nije predviđeno samim projektom, te će ih isplaćivati sredstvima iu udrženja “Elipsa”.

Projekat “Jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom” podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u cilju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE