Obradović: "Svaki dan treba živjeti umjetnost"

Poetsko-muzički kabare akademskog slikara Milutina Obradovića okupio je večeras veliki broj Bjelopoljaca koji su uz aplauze i osmijehe ispratili program na sceni Centra za kulturu.

„ Ono što je moju poeziju napravilo i vas okupilo u ovolikom broju, jeste to da ja nijesam u svom životu napravio ni jedan promašaj, kada kažem promašaj, to je promašaj mojih grešaka i sve da ste mi govorili i sve što su mi govorili nemoj ići tamo, ja sam opet išao tamo i to su bile moje greške i nije ih mogao naslijediti niko osim mene, tako da sam zahvaljujući tim greškama, toj patnji, sreći počeo da pišem i počeo da se razumijem sa slovo“ ovim riječima započeo je svoj muzičko poetski Kabare akademski slikar Bjelopoljac Milutin Obradović.

Uz TS ''Muzički signali'', Suada T. Kurgaša, Predraga Vukojevića, Slađanu  Merdović, Petra Novakovića, Marka Prentića, Mariju Sinđić, Nadidu Omerović, Helenu Gurešić i Aleksandru Nedović, Obradović je predstavio svoje poetsko stvaralaštvo.  

Komentarišući današnje vrijeme koje pomalo isključuje emocije, poeziju i sve lijepe stvari koje umjetnost nosi, Obradović je istakao:

„Umjetnost ima u svojoj formi itekakvu obavezu da stalno opominje, govori , naslučuje, da stalno društvu skreće pažnju, i da mu govori svim svojim čulima, da kaže, čekaj malo. Mi kao društvo, mi smo pojedinac, pojedinac ima emociju, taj pojedinac je večeras napunio salu,tako da treba da svaki dan živimo umjetnost i vršiti tu opomenu kroz ovakve i slične manifeste“ istakao je Obradović.

Glumica Bjelopoljskog pozorišta Slađana Merdović je kazala da su sa velikim entuzijazmom i ljubavlju ušli u svu tu priču, jer kako je kazala, ako se uključe znanje, emocije i ljubav uspjeh ne može izostati.

„Jako mi je drago što je bilo večeras ovoliko publike, što su došli da podrže našeg Milutina, i sigurna sam da bi došli da podrže bilo kojeg umjetnika, jer naša publika i naše Bijelo Polje zna da cijeni umjetnost i zna šta su prave vrijednosti“ istakla je Merdović.

I profesor gitare iz Podgorice Marko Prentić podržao je svojim muzičkim umijećem Kabare koji je, kako je istakao, lijep spoj glume, poezije i likovne umjetnosti.

„Priča poput ove je veoma bitna da se pokrenu umjetnici ali i publika, jer danas smo svjedoci da se više promovišu neke druge stvari kojima i nije mjesto u medijima, ali na nama je da se izborimo i da budemo jedinstveni, kao ovo večeras, a publika je svojim reakcijama pokazala koliko je bilo lijepo veče“ istakao je Prentić.

Obradović je večeras predstavnicima Dnevnog centra "Tisa" poklonio sliku koju je stvarao tokom ovog umjetničkog performansa.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović