Kolić: "Imamo prvake Crne Gore u više kategorija, a poslednje dvije godine imamo prvake i na međunarodnim takmičenjima"

Obrazovni centar „Malac genijalac“ u Bijelom Polju djeluje od 2017. godine i do sada su ostvarili zapažene rezultate kako na državnim tako i na evropskim takmičenjima.

„Ovaj Obrazovni centar ima za cilj da podstakne razvoj i intelektualne vještine kod djece, a Bijelo Polje jeste rasadnik talenata“ kazao je u emisiji „Riječ o školstvu“ Radija Bijelo Polje, direktor tog centra Emil Kolić.

„Ja imam tu sreću, ili nesreću, da imam oko dvadesetoro djece, kojima mogu da se posvetim. Da je Bijelo Polje rasadnik talenata ovo je još jedan dokaz, jer, svake godine od početka rada škole do prošle godine, mi smo imali prvake Crne Gore u više kategorija, a poslednje dvije godine imamo prvake i na međunarodnim takmičenjima“ kazao je Kolić istakavši Alminu Kolić koja je dvije godine zaredom bila prvak, ali je, kako je kazao, bilo još dosta djece koji su ušli u uži rang takmičenja, među pet, ili deset učesnika.

Kolić je istakao da se djeca upisuju sa tri ili četiri godine, te da su prolaskom kroz pripremne programe u potpunosti osposobljeni za školu.

„Moj tim i ja spremamo djecu za neke nove djelatnosti i nova zanimanja, koji prije, recimo, deset godina nijesu postojale. Radi se o dobrom programu koji je rađen na međunarodnom nivou i kod nas ga je odobrio Zavod za školstvo, a djeca nakon tri, četiri mjeseca prelaze na „Upoznavanje svijeta oko nas“, zatim novi program „Malac slovarac“. Kada se prođu ovi programi, djeca su upotpunosti spremna i osposobljena za školu“ kazao je Kolić.

Benefiti mentalne aritmetike su značajni za razvoj djeteta, dodao je Kolić i istakao da sat vježbanja mentalne aritmetike donosi iste benefite, odnosno, utroši se ista količina energije kao sat trčanja.

„Već smo utabali stazu i prepoznati ne samo na karti Crne Gore, što se tiče mentalne aritmetike nego i na evropskoj karti.

On je najavio da će se narednog vikenda održati državno takmičenje u brzom računanju, te da će Bijelo Polje biti domaćin.

„Zbog velikog broja djece dogovoreno je da se takmičenje održi u 11 opština Crne Gore, u kojima postoje Obrazovni centri, a najboolji iz tih opština će u nedjelju 21. Aprila doći u Bijelo Polje i boriti se za titulu najboljeg takmičara“ dodao je Kolić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Saniad Kajević