Bošković: HPV vakcinu u našoj opštini primile 342 djevojčice, vakcinacijom obuhvaćeni i dječaci (video)

Povodom Evropske nedjelje imunizacije koja se održava u četvrtoj nedjelji aprila, gošća u emisiji „Tajne  zdravlja“ Radija Bijelo Polje bila je primarijus dr Julija Bošković, koordinatorka u Službi za imunizaciju Doma zdravlja. Ona je tom prilikom govorila o značaju imunizacije a, osvrnula se i na vakcinaciju  djevojčica  HPV vakcinom, čija je primjena u Crnoj Gori počela u septembru 2022. godine.

„U početku je vakcina bila namijenjena djevojčicama uzrasta od 9 do 14 godina jer je ona najučinkovitija u tom periodu, što i jeste tako, i bilo je predviđeno da se obavlja sa dvije doze. Iako  smo se trudili da i u Domu zdravlja informišemo građane o benefitima ove vakcine, organizovali predavanja po školama, učestvovali u radio emisijama, u početku je odgovor  ipak, izostao. Mada, u odnosu na druge opštine u Crnoj Gori i nismo tako loši, tako da smo do danas vakcinisali 342 djevojčice, što i nije mali broj. Govorimo samo o djevojčicama do devetog razreda. Međutim, sada ćemo primijeniti novi način vakcinisanja od HPV-a, a vakcinom će biti obihvaćeni ne samo uzrast od 9 do 14, nego je taj obuhvat proširen na uzrast do 18 godina kod pedijatra. Iako je najučinkovitije od 9 do 14 godina vakcinisati djevojčice,  sada su u opticaju i dječaci. Njih je najbolje vakcinisati u tom uzrastu  zato što  smatramo da još nijesu stupili u seksualne odnose, i to je prava zaštita. Iako se zaštita od vakcine smanjuje u starijem uzrastu, benefiti od te  vakcine su  još uvijek prisutni“, ističe dr Bošković. Dodaje da se vakcinacija dječaka i djevojčica uzrasta od 9 do 18 godina vrši kod pedijatra, a od 19 do 27 godina vakcinaciju obavljaju epidemiolozi, takođe o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Govoreći o procentu imunizovane djece u našoj opštini vakcinama koje su po kalendaru imunizacije obavezne, dr Bošković je podsjetila da je procenat obuhvata imunizacijom sa dvije doze vakcine kod djece rođene 2017. godine, koja već završavaju prvi razred, 84 posto.

„Kod djece 2018.godište, koji se upisuju u prvi razred i u toku je kampanja upisa u prvi razred, dajemo drugu dozu MMR vakcine i procenat vakcinacije te djece je 94 posto sa jednom dozom, a sa dvije je već 45 posto, ali će kampanja upisa prvaka trajati do juna, tako da i u tom uzrastu očekujemo visok procenat vakcinacije. Procenat vakcinisane djece rođene 2019. godine iznosi 90 posto, 2020.godine 82 posto, a  2021. godine  64 posto“, naglasila je dr Bošković.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i  video:Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević    

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE