Simonović: "Istraživanjem, čitanjem i radom doći do suštine muzike

Edukativne radionice za nastavnike i talentovane učenike koje se održavaju u okviru projekta pod nazivom “Drugi Muzički krug“ od početka aprila do kraja maja biće održane u nekoliko gradova Crne Gore.

Projekat profesora muzike sa cetinjske akademije Senada Gačevića i Veljka Belevića, koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, uključio je Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima, a nekoliko radionica biće održano i u Podgorici.

Profesorica klavira iz Niša, doktorka umjetnosti Senka Simonović, u okviru ovog projekta angažovana je da talentovanoj djeci bjelopoljske Muzičke škole prenese znanje i tehnike sviranja.

Kako je profesorica Simonović kazala u emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje, cilj rada u radionicama da se putem praktičnog rada u vidu pojedinačnih majstorskih radionica pruži talentovanim učenicima motivacija za dalje unapredjenje znanja na polju muzičke umjetnosti.

„Ono što mi se dopalo je da djeca dolaze sa svojim mentorima na nastavu koja je individualna i nekako smo zamislili da se na kraju radionice održi neki matine koncert, gdje će oni pšokušati da prezentuju sve ono što su naučili na ovim radionicama“ kazala je Simonović.

Simonović je, sa svojom impresivnom biografijom i iskustvom na sceni, imala šta da pokaže učenicima Muzičke škole i, kako je sama kazala, prenese sve tehnike ne samo sviranja, već i držanja tijela, oslobađanja od treme i slično.

„Vježbanje na pijaninima u sobi ili školi nije isto što i izaći na scenu pa od mene očekuju da im pomognem u tome kako se izboriti sa tremom, šta konkretno uraditi sa tijelom kada nastupi trema, jer većina djece se nekako skupe, zgrčenih ruku, pokazati im kako ,recimo, da traže neku projekciju tona, kako svoju muzikalnost da oslobode i da savladaju tremu“ istakla je Simonović dodala da se takve tehnike sa djecom savladavaju kroz igru.

Sa puno truda, rada i vježbe, Simonović je uspjela da pronikne u tajne ove umjetnosti, koja kako je kazala, nije samo sviranje, već i čitanje i istraživanje.

„Doći do suštine muzike iziskuje veliki rad i trud, rad na sebi i straživanje, to je ono što je meni pomoglo, a ne samo reprodukcija kao što je to danas popularno. Djeca puste nekog pijanistu i onda sjednu da to odsviraju. Treba istraživanjem doći do suštine, kako odsvirati neku partituru, upoznati se sa kompozitorom i slično“ istakla je Simonović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video steriming: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević