Vatrogasci prvih deset dana aprila imali 52 intervencije na gašenju šumskih požara

Služba zaštite i spašavanja tokom prvih deset dana aprila imala je 52 intervencije na gašenju šumskih požara. Iako je situacija danas stabilnija, ekipe su i dalje na terenu , kazao je za Radio Bijelo Polje komandir Službe Edin Kolić.

„Jutros je stabilnije stanje u odnosu na prethodne dane, ali jedna ekipa je na terenu i prikuplja informacije koje se tiču aktivnih požara kojih je nekoliko na području naše optine" kazao je Kolić.

On je istakao da su ovih dana osim šumskih, imali požare i na objektima u pojedinim selima, pa je još jednom apelovao na građane da prilikom paljenja smeća na svojim imanjima, budu savjesni, kako prema sebi tako i prema prirodi.

„Posledice požara na prirodu su velike, a ovoga puta nisu izostali požari ni na pomoćnim objektima, štalama, sijenima, pa bih još jednom apelovao na građane da vode računa kako i gdje pale vatru. Inače, naša Služba djeluje preventivno, obilazimo mjesne zajednice, upozoravamo građane i dijelimo flajere o opasnosti od požara. Svakako ih savjetujemo da, ukoliko imaju potrebu da pale vatru na otvorenom, pozovu našu Službu kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija“ kazao je Kolić.

Komandir Službe zaštite i spašavanja je još kazao da su na nedavnom sastanku sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i Opštinskim timom za vanredne situacije potvrdili sankcionisanje nesavjesnih građana.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: arhiva RBP