Integracija mladih Roma u društvo

Povodom Svjetskog dana Roma, u konferencijskoj sali hotela Dvor održana je radionica interkulturalnog dijaloga između mladih iz Omladinskog kluba „Jelisej“, i mladih iz Romske zajednice, a pod nazivom „Integracija mladih Roma i Romkinja u društvo“. Događaj je organizovan u saradnji sa NVU „Klub kulture“, Omladinskim klubom „Jelisej“, opštinskom Kancelarijom za Rome, i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO), a inicirane od strane ROMACTE programa, koji sprovodi Savjet Evrope u osam opština u Crnoj Gori, od kojih je jedna i Bijelo Polje. Cilj ove radionice je, kako ističe Vojin Nedović, rukovodilac Jeliseja, brža i bolja integracija mladih Roma i Romkinja u društvo.

„Cilj ove radionice nam je da upravo kroz interkulturalni dijalog mi mladi iz većinske zajednice uvidimo suštinske probleme mladih iz Romske populacije, i zajednički kreiramo modele prevazilaženja tih problema, a u cilju brže integracije mladih Roma i Romkinja. Naravno, svjesni da je put do potpune integracije jako dug i trnovit, ali želimo da kreiramo omladinske politike koje će uključivati i mlade iz Romske populacije, jer oni najbolje znaju koji su njihovi problemi i kako iste prevazići“.

Paula Božović, jedna od učesnica dijaloga je naglasila kako je ovo jedinstvena prilika za dijalog mladih iz obije zajednice.

„Ovo je prvi put da se ovako direktno sastanemo i kroz zaista konstruktivan dijalog pričamo o problemima nas mladih iz Romske zajednice, i kreiramo načine i mehanizme kako da zajednički sa mladima iz većinske zajednice ubrzamo točak promjena za nas mlade pripadnike Romske zajednice. Hvala organizatorima na ovakvoj prilici, i kao što smo se i dogovorili, nastavimo saradnju kroz različite oblike zajedničkog djelovanja“.

Nakon radionice upriličen je zajednički ručak, tokom kojeg su se mladi još više zbližili i upoznali. Ovaj događaj je finansijski podržan od strane Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Izvor: NVU „Klub kulture“