Povodom Međunarodnog dana Roma, lokalnoj romskoj zajednici u Strojtanici predat na upotrebu multifunkcionalni objekat

Povodom 8.aprila-Međunarodnog dana Roma Opštinska kancelarija za Evropske projekte u saradnji sa Savjetom Evrope, otvorila je u naselju Strojtanica multifunkcionalni prostor-kancelariju za potrebe romske zajednice.

Objekat je predao na upotrebu potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić koji je, čestitajući istovremeno i Dan Roma, kazao da mu je zadovoljstvo što ima  priliku da jedan takav objekat preda na upotrebu lokalnoj romskoj zajednici, a što je još jedan doprinos svemu onome što lokalna samouprava čini u kontinuitetu dugi niz godina, na osnaživanju i poboljšanju položaja romske populacije u Bijelom Polju. „Objekat je koštao oko 17.000 eura a služiće za organizovanje različitih radionica, edukativnih sadržaja, ostvarivanju građanskih prava, zdravstvene zaštite, obrazovanja i drugog, a pored romske zajednice korist će imati i svi oni koji daju doprinos da se romska zajednica što jače i bolje integriše u lokalnu zajednicu“, istakao je Bojadžić.

„Kancelarija odnosno multifunkcinalni objekat treba da posluži organizovanju edukativnih, zdravstvenih i drugih sadržaja u skladu sa potrebama zajednice. Raduje me što je i sam objekat postavljen u samom romskom naselju, pa se nadam da će i samoj romskoj zajednici biti logistički lakše da organizuje sve ove aktivnosti. Ovdje je ispoštovana sama metodologija koja je podrazumijevala da zajednica bude ta koja će iskazati svoje potrebe a opštinski tim realizovati projekat koji je upravo usklađen sa potrebama zajednice“, kazala je Milica Kovačević programska službenica ROMACTED-a u Crnoj Gori.

Ona je iskazala zahvalnost lokalnoj samoupravi na realizaciji  ne samo projekta koji je sprovden kroz ROMACTED šemu malih grantova, nego i na svim aktivnostima koje su realizovane kroz ROMACTED programe.

„Opština Bijelo Polje zbilja pokazuje ono što jeste suština ROMACTED  programa, a to je da do najboljih rezultata dolazimo uz aktivnije učešće članova  romske zajednice u procesima donošenja odluka i svim drugim inicijativama i aktivnostima koje se njih tiču, i da u odgovoru na brojne izazove sa kojima se zajednica suočava zajedno rade sa članovima različitih lokalnih institucija i same Opštine“, naglasila Kovačević.

Na današnjoj prigodnoj svečanosti u Strojtanici Međunarodni dan Roma čestitala je  i Ivana Selimović ističući da je ovaj dan, dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima je suočavaju Romi.

„Obilježava se 8. aprila u znak uspomene na prvi Svjetski  kongres Roma koji je održan u Londonu 1971. godine. Na tom kongresu usvojena je zastava Roma, plavo zelena, koja simbolizuje romsku slobodu i njihovu potrebu za putovanjima, i romski točak koji simbolizuje njihovo stalno putovanje. Na tom kongresu  ustanovljena je takođe i romska himna a to je ,,Đelem, đelem“ što u prevodu  znači,, Putujem, putujem“, kazala je Selimović.

„Posljednjih nekoliko godina, uz podršku Opštine Bijelo Polje i naših prijatelja iz većinske zajednice, i mi pripadnici bjelopoljske romske zajednice obilježavamo ovaj dan prigodnim programom, tako da se zaista  podiže naša svijest o našoj nacionalnoj pripadnosti  i kulturi.“, kazala je Paola Božović.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma, danas će biti organizovana i radionica na temu ,,Integracija mladih Roma i Romkinja u društvu“, a koju  realizuje NVU „Klub kulture“, Omladinski klub ,, Jelisej“ i Opštinska kancelarija za Rome.

Tekst:Tanja Danbubić

Foto:Vladimir Jelić