Kontrolisanjem krvnog pritiska i mjerenjem šećera u krvi obilježen Svjetski dan zdravlja

Povodom 7. april - Svjetskog dana zdravlja, bjelopoljski Dom zdravlja  organizovao je na gradskom trgu zdravstveno-promotivnu manifestaciju u okviru koje su građanima zdravstveni radnici preventivno kontrolisali vrijednosti šećera u krvi i krvni pritisak.
 
Ove godine Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom ”Moje zdravlje-moje pravo”, stavljajući akcenat na fundamentalno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život i pravo na zdravlje kao neotuđivi dio ljudskih prava, kazala je za Radio Bijelo Polje Tina Novović, glavna sestra Doma zdravlja.
 
“Svjetski dan zdravlja koji se svake godine obiležava 7.aprila predstavlja značajan datum u globalnom zdravstvenom kalendaru. Ovaj dan ne samo da simbolizuje dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije već služi kao podsjetnik na to da je svima neophodan pristup kvalitetnoj zdravstenoj zaštiti. Svake godine Svjetski dan zdravlja pruža priliku da se ukaže na najprisutnije zdravstvene probleme, da se promovišu dostignuća u oblasti zdravlja i pokrenu akcije ka eliminisanju zdravstvenih nejednakosti širom svijeta.
Ove godine, Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom ”Moje zdravlje-moje pravo”, gdje se stavlja akcenat na fundamentalno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, naglašacajući pri tom pravo na zdravlje kao neotuđivi dio ljudskih prava. Dom zdravlja je ove godine obilježio ovaj dan zdravlja pod istim sloganom, na način što su naši zdravstveni radnici izašli na gradski trg, iskoristili lijepo vrijeme i neradni dan  kada je najviše ljudi na ulici, a naše medicinske sestre i ljekari davali su  zdravstvene savjete sugrađanima, mjerili šećer u krvi i krvni pritisak”, istakla je Novović.
 
 
Autorka: Tanja Dangubić
Foto: Vladimir Jelić