Promovisane knjige za djecu “Leptiri” i “Zov vode”, Aleksandra i Slobodana Zorana Obradovića

Edicija knjiga za djecu “Leptiri” i knjige “Zov vode” autora Slobodana Zorana  i Aleksandra Obradovića promovisane su večaras u Centru za kulturu, u organizaciji  NVO “Stihom govorim” i Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“.

Promocija, zamišljena kao zajednički književni čas učenika osnovnih škola “Risto Ratković” i “Marko Miljanov” pod nazivom “Očima djetinjstva”, bila je i prilika da svoj sud o knjigama daju upravo oni kojima su knjige i namijenjene – djeca, kazao je u izjavi za Radio Bijelo Polje jedan od autora, Aleksandar Obradović.

“Kada smo razmišljali o promociji riješili smo da o knjigama govore oni za koje smatramo da su za to najeminentniji, a to su djeca, i pošto je riječ o dječjoj književnosti ideja je bila da upravo oni na koje smo i mislili, iz svoje vizure daju svoj sud”, istakao je Aleksandar Obradović.

A svoje utiske o knjigama na neobičnom književnom času večeras su iznosili Blanka Čukić, Ilijas Mušović, Asja Džogović, Teona Kalezić, Vasilije Nedović, Nikolina Cmiljanić, Strahinja Cmiljanić, Bojana Vlaović, Lejla Guberinić, Lena Dubljević i Hristina Rutović, čije su mentorke profesorice Andrijana Marinković i Olivera Cvijović.

Slobodan Zoran Obradovć kazao je da je večerašnja promocija bila  prilika  i  da široj crnogorskoj javnosti predstave pet knjiga za djecu i mlade, a koje su već naišle na izuzetan prijem kod čitalaca i kritičara.

“Poseban nam je izazov što ovakva forma promocije omogućava našu neposrednu komunikaciju sa djecom i njihovim reakcijama na napisano. Mislim da je ovakav način predstavljanja prilika, da kod djece koja imaju naglašenu potrebu za čitanjem  izgradimo i praksu da u javnim nastupima izraze i svoja mišljenja, pružajći im na taj način podršku da njeguju kritičku misao kao jedan od segmenata književnog izraza”, istakao je Slobodan Zoran Obradović.

Ediciju “Leptiri”, čiji je izdavač Međunarodno udruženje stvaralaca “Stihom govorim” iz Bijelog Polja, čine četiri knjige:

"Žorž, kralj đavolski" - avanturistički roman o odrastanju, i "Jedna sasvim neobično obična priča" - roman o neobičnom prijateljstvu neobično običnog robota sa obično neobičnim učenicima jedne škole, obje autora Slobodana Zorana Obradovića, i "Baš Pamuk i druge bajke" - knjiga autorskih bajki i "Ne umiru leptiri" - roman o djeci koja se nalaze na liječenju u dječjoj bolnici, autora Aleksandra Obradovića.

Peta knjiga, koja je van edicije, a takođe je predstavljena bjelopoljskoj publici, je roman “Zov vode”, Aleksandra Obradovića.

“Drago mi je da u ovom  nesvakidašnjem formatu imamo priliku da predstavimo ediciju knjiga “Leptiri”, a riječ je o prvom kolu edicije knjiga za djecu kojom smo obilježili deceniju izdavaštva naše NVO “Stihom govorim”. Ediciju čine četiri knjige, zapravo tri kratka romana za djecu i jedna zbirka bajki”, podsjetio  je Aleksandar Obradović, dodajući da je štampanje dijela ove edicije pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore, dok su  drugi dio pomogle brojne institucije, prije svega lokalne ustanove kulture, JU Ratkovićeve večeri poezije i Centar za kulturu, te Biblioteka “Radosav Ljumović”.

Osim ova četiri naslova, večeras je predstavljen detektivski roman za djecu “Zov vode”, autora Saše Obradovića.

“Riječ je o naslovu koji je objavljen od strane izdavačkog preduzeća “Laguna”, koji je iz štampe izašao prošlog ljeta, i kojim nastavljam serijal krimi priča koje sam započeo bezmalo prije deceniju a koji je bio fokusiran na odrasle i sa ozbiljnom tematikom. U roman uvodim lika koji se pominjao u originalnom serijalu, a riječ je o sinu jednog od glavnih junaka serijala i time otvaram čitavu jednu mogućnost za smještanje novih avantura u dječji svijet, smatrajući da je taj žanr detektivakog romana posebno zanimljiv za djecu, jer je riječ o avanturističkim romanima”, ističe autor.

Kaže i da mu je zadovoljstvo što je imao priliku  da taj roman prezentuje pubici odakle je i sam počeo, te da se rado vraća Bijelom Polju i  svoja djela promoviše upravo  u Bijelom Polju.

Domaćin večeri bio je Edin Smailović, rukovodilac Narodne biblioteke.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić