Održana sjednica Skupštine Crvenog krsta; Kljajević: Briga o starim i nemoćnim, dobrovoljno davalaštvo krvi i jačanje volonterizma i dalje naši prioriteti (video)

Opštinski  Crveni krst  djelujući u skladu sa humanitarnim principima i misijom na kojoj počiva njegov rad, u protekloj godini realizovao je brojne aktivnosti, programe i projekte, kazao je predsjednik te humanitarne organizacije Miloš Kljajević na današnjoj sjednici Skupštine Crvenog krsta, na kojoj su usvojeni izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem za prošlu godinu, te  program rada  za ovu godinu. Kljajević je poručio da će  briga o starim i nemoćnim i socijalno ugroženim osobama, te  dobrovoljno davalaštvo krvi i jačanje volonterizma i dalje biti prioriteti ove humanitarne organizacije.

“Opštinska organizacija Crvenog krsta svojim humanitarnim angažmanom i ostvarenim rezultatima uspješno je potvrdila svoju opredijeljenost za ostvarenje ukupne humanitarne misije, ciljeva i zadataka utvrđenih programskim i strateškim dokumentima i smjernicama Crvenog krsta Crne Gore, u cilju pružanja adekvatnog  humanitarnog odgovora na aktuelne društvene i humanitarne obaveze i izazove. U izvještajnom periodu opštinska organizacija je sprovela sve one aktivnosti koje su predviđene zakonom, ali i strateškim dokumentima i smjernicama Crvenog krsta, održana je skupština, tri sjednice Upravnog  odbora,  usvojen veliki broj izvještaja i odluka, a realizovali smo sve predviđene aktivnosti i programe”, naglasio  je Kljajević.

On je istakao dobru saradnju sa Nacionalnom organizacijom Crvenog krsta, lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad, Centrom bezbjednosti, Sektorom  za vanredne situacije, Biroom rada, Domom za stara lica, osnovnim i srednjim školama, nevladinim organizacijama i udruženjima, javnim ustanovama i medijima.

Predsjednik Nacionalne organizacije Crvenog krsta Mitar Vučković  pohvalio  opštinsku organizaciju Crvenog krsta, zbog kako je kazao,  ispunjavanja  ciljeva  ali i  domaćinskog odnosa  prema imovini Crvenog krsta, te  obećao puno podršku  sa nacionalnog nivoa,  a koja, ističe,  nije izostajala ni do danas.

“Ali, gledaćemo da u ovom vremenu koje je teško i nepredvidivo, budemo zajedno i zajedno realizujemeo sve  ono što predstavlja  misiju Crvenog krsta. Ono što mi u Crvenom krstu Crne Gore planiramo jeste da, prije svega, vratimo prvu pomoć u škole i na taj način obezbijedimo jednu širu bazu za volonterizam, odnosno da regrutujemo mlade ljude da se vrate onim istinskim vrijednostima, da gradimo jedno humanije društvo, i da  računamo na ono što je posebna vrijednost Crvenog krsta, a to su volonteri. Takođe, želimo da napravimo i nacionalni program dobrovoljnog davalaštva krvi, da uredimo stvari i u toj oblasti, i da nastavimo tamo gdje smo i počeli,  što je jedna od važnijih misija Crvenog krsta a to je dobrovoljno davalaštvo krvi”, poručio je Vučković. 

I generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, zadovoljna je radom opštinske organizacije, ne samo zbog načina na koji su zaposleni organizovali svoj rad, već i zbog brojnih aktivnosti koje realizuju.  

 “Crveni krst nije više organizacija distribucije brašna, ulja i šećera i  odavno je prevaziđen taj nivo rada organizacije. Očekivali  smo da ćemo u 2024. iskorijeniti tu aktivinost  i da ćemo se umjesto time  baviti  razvojnim projektima,  ali nažalost,  humanitarna pomoć i dalje ostaje jedan od prioritetnih zadataka naše organizacije”, istakla je Dubak. 

 

Na Skupštini je podržan prijedlog Upravnog odvora da se za v.d.sekretara Opštinske organizacije Crvenog krsta imenuje Mašan Živković.

 

 

Tekst:Tanja Dangubić

Foto i video:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE