Održan Međunarodni naučni skup o valorizaciji Hadži-Danušine džamije

Međunarodni naučni skup pod nazivom „Valorizacija kulturnog dobra kao najznačajniji doprinos kulturi mjesta i vremena sa osvrtom na valorizaciju ostataka Hadži-Danušine džamije”, održan je danas u Hotelu “Franca”. Skup je okupio brojne goste iz Crne Gore i regiona, a prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsjednikom Petrom Smolovićem, odbornici u SO Bijelo Polje, poslanici crnogorske Skupštine, predstavnici Crkvene opštine Bijelo Polje i građani Bijelog Polja.

Pozdravjajući prisutne predsjednik Skupštine Opštine, Ernad Suljević kazao je  da Hadži-Danušina džamija nije samo istorijski i kulturni spomenik, već i simbol zajedništva i suživota različitih etničkih i vjerskih zajednica, podsjetivši na bogatu multikulturalnu prošlost našeg grada.

„Ovaj naučni skup predstavlja priliku da se stručnjaci i istraživači iz različitih oblasti udruže u cilju valorizacije ostataka Hadži-Danušine džamije, te da svojim znanjem i iskustvom doprinesu boljem razumijevanju i očuvanju ovog važnog spomenika kulture našeg grada“ istakao je Suljević.

Predsjednik Medžilisa Islamske zajednice u Bijelom Polju, Alija Kujović  rekao je da ne očekuju  kompromisno već najbolje rješenje za valorizaciju ostataka džamije koja je, kako je naveo, veoma značajan duhovni i vjerski lokalitet svih  muslimana.

„Kroz ovaj naučni skup treba da dobijemo konkretne smjernice i slijed daljih koraka koji se moraju napraviti da, u konačnici, dobijemo najbolje rješenje i valorizaciju ostataka džamije. Odnosno, samo struka može ponuditi najbolje, istovremeno uvažavajući prošlost, sadašnjost i budućnost. Kroz ovaj i ovakve skupove očekujemo da se osvijetli jedan važan dio prošlosti ovog grada. Ovaj lokalitet doživljavamo kao vrlo značajan duhovni i vjerski lokalitet svih muslimana, ali to ne umanjuje njegovu kulturološku i istorijsku vrijednost”, poručio je Kujović.

Učesnike međunarodnog skupa u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori pozdravio je i reis Rifat Fejzić, koji je podsjetio da je gradski trg napravljen na ostacima groblja i vakufa Hadži – Danuše džamije, naglasivši da pripadnicima islamske vjeroispovijesti ne smeta Spomenik palim borcima.

„Nama ne smeta antifašistička ideologija, naprotiv, jer nasuprot antifašističkoj imamo fašističku ideologiju i ovi krajevi su platili visoku cijenu te fašističke ideologije, tako da smatramo da spomenici antifašizma i naši spomenici kulture nijesu jedno protiv drugoga, paralelno sasvim mogu da funkcionišu“ poručio je Fejzić.

U naučnom dijelu današenjeg simpozijuma učestvovali su profesorica Nađa Kurtović Folić, profesor Goran Radović, profesor Mehmet Zeki Ibrahimgil, profesor Rifat Alihodžić, a učesnicima skupa online se obratila  profesorica Lemija Akšamija iz Sarajeva.

Na ovom naučnom skupu profesor - arhitekta Goran Radović predstavio je idejni projekat kompletne rekonstrukcije ove džamije, dok je njegov kolega, arhitekta Rifat Alihodžić predložio osnivanje međunarodne stručne komisije koja bi o ovom pitanju nepristrasno odlučila. Iz boračkih antifašističkih udruženja su kazali da su protiv izgradnje džamije u centru, jer se radi o urbanom jezgru u kojem se vjerski objekat ne uklapa. Dodali su, da će dati prilog za izgradnju iste džamije na drugom mjestu, ali su im iz Stranke pravde i pomirenja poručili da džamija u centru  grada nikom ne smeta i da oni nisu komunalni problem koji treba izmještati iz grada.

“Kako Opština Bijelo Polje gleda na valorizaciju Hadži-Danušine džamije najbolje govori ovaj skup. Od samog početka smo uradili sve što treba, nismo se pravili da ne vidimo šta se tu nalazi, ali i iz priča starijih znamo šta se tu nalazilo, moramo apsolutno isključiti politiku iz svega toga i da ovo bude isključivo pitanje struke. Svi smo se složili oko toga da, iako se radi o vjerskom objektu, riječ je i o kulturno-istorijskom projektu koji je značajan ne samo za pripadnike islamske vjeroispovijesti već i za sve nas”, kazao je potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović. Dodao je i da je organizovanje ovakvih simpozijuma pravi način na koji treba rješavati ovakva pitanja, te da ovo ne treba posmatrati kao problem.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Vladimir Jelić