Završno veče XVI IFTO u znaku legendarne sarajevske grupe Hari Mata Hari

Šesnaesti Internacionalni festival tamburaških orkestara završen je večeras nastupom legendarne sarajevske grupe Hari Mata Hari, na gradskom trgu u Bijelom Polju.

Jedna od najvećih zvijezda regiona, Hari Mata Hari, večeras je pjevao Bjelopoljce, koji su uživali u dobro poznatim pjesmama "Volio bi da te ne volim", "Što je bilo ,bilo je", Strah me da te volim", "Prsten i zlatni lanac", "Ja ne pijem " i brojnim drugim hitovima koji su obilježili jugoslovensku scenu.

Iako izvođač pop-rock pjesama Hari Varešanović večeras je u svoj repertoar unio i zvuke tamburice, jer kako je kazao ovo je bila noć tamburice i želio je da pokaže da je i to muzika koju jako voli.

“Ovo je moj dvanaesti koncert u Bijelom Polju i zaista mi je bilo prekrasno, Bijelo Polje je sve ljepše i ljepše, omladina je vedra i što je najvažnije svi su bili sjajno raspoloženi”, kazao je Hari Mata Hari.

Poslednje večeri festivala, bjelopoljska publika uživala je i u zvucima tambure a čast da otvori završno veče festivala pripala je orkestru ,,Zlatne žice“.

Nastojeći da očuvaju tradicionalni zvuk vojvođanske tambure sjajni muzičari iz Novog Sada oduševili su bjelopoljsku publiku, koja je uživala u sevdalinkama i starim izvornim pjesmama, a veliki aplauz dobila je i Zorana Iđuški iz Sombora koja je večeras nastupila sa njima.

Branimir Jovanović, vođa orkestra ,,Zlatne žice“, kazao je da zvuk tambure treba i mora da se njeguje, što je i cilj ovakvih i sličnih festivala.

“To je instrument koji nas ‘tjera’ da se sjećamo naše istorije, tradicije i kulture, da ih njegujemo i prenosimo na  mlade generacije”, istakao je Jovanović.

Ljubitelji tambure i sevdaha večeras su uživali i u nastupu orchestra “Limski biseri”, koji već svi dobro poznaju, a kako je kazao Ratko Gođirov iz godine u godinu Internacionalni festival tamburaških orkestara je sve bolji.

,,Uživali smo večeras, i kao učesnici i kao publika, jer je program festivala zaista bio sjajan, imali smo priliku da čujemo jako kvalitetne orkestre i iskreno vjerujem da će ova manifestacija nastaviti svoju tradiciju”, kazao je Ratko Gođirov, dodajući da se nada da će otvaranjem smjera tamburice u Muzičkoj školi ovaj žanr još više dobiti na važnosti.

Sa “Limskim biserima” večeras je nastupio sin Keča Heldića, čovjeka kojeg svi pamte kao sjajnog muzičara, Dino Heldić.

Za kratko vijeme Dino je uspio da se istakne i zadobije simpatije publike, a večeras je izveo pjesmu “Crnogorski građani”, koju je komponovao i napisao upravo njegov otac Kečo Heldić.

I ove godine na Internacionalnom festival tamburaških orkestara nastupili su ,,Muzički signali“, a kako je kazao vođa orkestra Zamir Ciriković, njihov večerašnji repertoar nosio je jasnu poruku – mladim ljudma prenijeti ljubav prema tamburi.

“Zahvaljujući ovaj manifestaciji, koja je u velikoj mjeri afirmisala tamurašku muziku, sakupljali smo iskustva, učili o tamburi i uspjeli mnogo da unaprijedmo naš rad i da osim obrade etno motiva, pronađemo i naš prepoznatljivi stil – obrade pjesama”, istakao je Ciriković.

Bisere mađarske narodne muzike večeras su Bjelopoljcima ‘donijeli’ tamburaši orkestra “Marvanyos” iz Budimpešte.

Svojom muzikom, kako tradicionalnom i narodnom, tako i urbanom i modernom, poslali su večeras poruke ljubavi, sreće, nade i neograničene radosti.

Putuju po cijeloj Evropi, a kako su kazai sa posebnim zadovljstvom su  došli u naše Bijelo Polje.

Ove godine misiji  očuvanja muzičkog nasljeđe i afirmiciji tambure pridružio se i orkestar “Lovor” iz Sremske Mitrovice.

Iskusni tamburaši večeras su svirali  sremsku pjesmu, a cjeokupan njihov reptoar zapravo je  tradicionalni tamburaški.

Sumirajući utiske nakon dvije festivalske večeri, umjetnički direktor XVI Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, Milorad Mićo Miranović, kazao je da je ovogodišnja manifestacija jedna od najboljih do sada.

“Puno mi je srce, oduševila me je reakcija publike tokom obje večeri, a posebno mi je drago što se Bijelo Polje još jednom pokazalo kao izvanredan domaćin. Ovaj grad je mjesto gdje se spajaju nova prijateljstva, grad koji je povezuje ljude, kulture, prostore. Iz ovog grada na obali Lima nose se samo naljepše uspomene, a za to posebnu zahvalnost dugujemo građanima Bijelog Polja, koji su se još jendompokazali kao sjajni domaćini”, zaključio je Miranović.

Bijelo Polje proteklih dana bilo je kulturna prijestonica Crne Gore, a Internacionalni festival tamburaških orkestara kruna je kulturnog ljeta u Bijelom Polju, istakao je predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

“Bijelo Polje je grad koji se prepoznaje po brojnim kulturnim manifestacijama i festivalima, a čast je bila po 16. put reaizovati ovu muzičku priču, koja je ove godine okupila jedanaest tamburaških ansambala iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije,  Srbije i Crne Gore. Ovaj festival ima dugu i bogatu tradiciju i prevazilazi granice Balkana, što nas obavezuje da svake naredne godine budemo još bolji“, podvukao je Smolović.

XVI Internacionalni festival tamburaških orkestara održan je pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje,  uz izvršnu produkciju bjelopoljskog Centra za kulturu i uz medijsku podršku Radija  Bijelo Polje i RTCG.

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE