Mladi na sjeveru ne vide šansu za zaposlenje a nezainteresovani su za sezonski rad, rečeno na današnjem okruglom stolu u Hotelu “Dvor”

Mladi na sjeveru Crne Gore nemaju mogućnost da se zaposle a i tamo gdje bi imali priliku da rade, potrebna je pripadnost, bilo nacionalna ili politička. Osim toga, nijesu zainteresovani za sezonske poslove, kao ni za rad u susjednim opštinama, rečeno je na današnjem okruglom stolu koji je održan u Hotelu “Dvor” u Bijelom Polju u okviru projekta “Mlade NEET osobe: Nove prilike za rad i povećanje zapošljivosti - UNEETED“, a koji sprovodi Institut za strateške studije i projekcije u saradnji sa Indepis institutom sa Kosova. Opšti cilj ovog projekta, prema riječima direktorice Instituta Jadranke Kaluđerović, jeste poboljšanje društvenog položaja mladih koji nisu uključeni u obrazovanje, zapošljavanje ili obuku (NEET) u osam opština na području  Crne Gore i  Kosova, kroz unapređenje njihove zapošljivosti i povezivanje sa potencijalnim poslodavcima.

“Projekat se sprovodi u pet opština u Crnoj Gori - Mojkovac, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Gusinje i trima opštinama na Kosovu, i njegov cilj je da pomogne mladim ljudima koji niti rade niti su u procesu obrazovanja, da poboljšaju svoje prilike za rad i povećanje zapošljivosti. Danas smo ovdje da bismo predstavili rezultate istraživanja koje je Institut za strateške studije i projekcije koji se bavi mladim ljudima, sproveo u prethodnom periodu u ovih pet crnogorskih opština, a čiji je cilj bio da analizira koje su to prepreke sa kojima se oni suočavaju prilikom traženja posla ili osnivanja sopstvenog biznisa. U okviru istraživanja razgovarali smo sa mladim nezaposlenim ljudima u ovim opštinama koje su obuhvaćene projektom i ono što su kazali jeste, da u ovim opštinama nema prilika za zapošljavanje, nijesu zainteresovani da rade sezonske poslove, a nezainteresovani su da posao potraže u nekoj drugoj opštini, dok je nedostak znanja i vještina samo djelimično bio problem u nalaženju posla. Isto tako, mladi vjeruju da je za zaposlenje na određenim poslovima potrebna neka vrsta pripadnosti, bilo nacionalna ili politička, što predstavlja jednu vrstu barijere. Ono što nam uliva opštimizam jeste spremnost mladih da rade na pobojšanju svojih znanja, vještina i kompetencija”, naglasila je Kaluđerović.

Kaluđerović ističe da će nakon današnje prezentacije rezultata istraživanja, narednih dana uslijediti i nekoliko aktivnosti koje će biti usmjerene prije svega na mlade ljude, a koje će se odnositi na organizovanje obuka, kako bi tim mladim ljudima pomogli da unaprijede svoje vještine i znanja i povećaju mogućnosti da nađu posao, ili nastave školovanje ili trening sa ciljem da se zaposle

“Osim radionica koje su centralne aktivnosti našeg projekta, u drugoj polovini godine biti organizovan i trening na poslu, pa će mladim ljudima biti omogućeno da rade mjesec dana u nekom od lokalnih ili preduzeća iz susjednih opština, i na taj način uspostave vezu sa budućim poslodavcima, povećaju svoje znanje i vještine, odnosno budu konkurentniji na tržištu”, kazala je direktorica Instituta za strateške studije i projekcije.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović kazao je na današnjem okruglom stolu da je zapošljavanje posebno mladih ljudi u fokusu ne samo lokalne samouprave nego i čitave administracije naše države, jer je to gorući problem posebno na sjeveru Crne Gore.

“U tom pravcu dobrodošla je svaka pomoć bilo koja organizacija da je u pitanju, nevladina ili predstavnik bilo koje institucije u Crnoj Gori, koji mogu da nam pomognu da smanjimo nezaposlenost koja je velika, posebno kod mladih ljudi, koja se održava i na migracije iz našeg grada, jer je Bijelo Polje jedan od gradova iz kojeg mladi najviše odlaze što prema centralnom i južnom dijelu što prema zemljema regiona i Evrope, tako da smo mi zainteresovani da damo svoj doprinos tamo gdje vi prepoznate da možemo najviše da doprinesemo. A stojimo na rasploganju i kod posredovanja u bilo kom smislu, da li preko Kancelarije za mlade ili bilo koje druge institucije ili sekretarijata lokalne samouprave, ali i uz svesrdnu pomoć Biroa rada Bijelo Polje. Mislim da možemo napraviti jednu kvalitetnu saradnju, poručio je Bećirović.

Projekat “Mlade NEET osobe: Nove prilike za rad i povećanje zapošljivosti - UNEETED“ traje 24 mjeseca - do marta 2025. godine, a sprovodi se u okviru projekta prekogranične saradnje koji finansira EU, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore. Partneri na projektu su i Privredna komora Crne Gore i Opština Mojkovac.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić