Jana i Staša uz klavir i flautu stvaraju pravu muzičku čaroliju (video)

Kamerni duo koji čine pijanistkinja Jana Popović i flautistkinja Staša Lutovac odlične su učenice Škole za osnovno muzičko obrazovanje. Svoju posvećenost klaviru i flauti otkrile su još kao male djevojčice i kako su kazale u emisiji „Muzički talenti“ Radija Bijelo Polje, vole da se bave muzikom.

Kako su kazale ove dvije mlade dame, poslednjih godina nastupaju zajedno na nekim priredbama kao kamerni duo uz veliku posvećenost svojih mentorica, profesorica, Jelene Fatić i Slađe Furundžić.

Devetogodišnja Jana  tereći je razred OŠ „Dušan Korać“ gdje je odličan đak, ali sa dobrim ocjenama obilježila je i predhodne godine u Muzičkoj školi.

„Za klavir sam se odlučila zato što je moja baka bila profesorica klavira, sada je u penziji, pa sam i ja poželjela da sviram taj instrument koji mi se jako dopada“ kazala je Jana.

Njena, godinu starija drugarica Staša, takođe je odličan đak OŠ „Risto Ratković“ i jednako uspješno savladava tehnike sviranja na flauti.

I dok Jana tokom sviranja klavira strepi da ne pogriješi neku notu, Staša kaže da je njoj najteže bilo da na flauti odsvira duboke tonove, jer kako je pojasnila, za njih treba “malo više vazduha“.

„Za izvođenje tih dubokih tonova potrebno je malo više vazduha i snažnije da su duva, ali uz vježbe i to se može savladati“ kazala je Staša.

Iako do sada nijesu imale prilike da se takmiče, ove dvije talentovane djevojčice uveliko se spremaju za međunarodne susrete koji će se održati u maju. Jana će na klaviru pokazati svoju virtuoznost pred žirijem u Tuzli, dok će Staša braniti boje svoje škole na takmičenju u Tivtu.

Kao i sva djeca, i Jana i Staša imaju veliki dijapazon interesovanja, pa dok Jana voli da crta i slika, Staša već trenira košarku i rado odlazi da gleda utakmice. Osim toga ne zapostaljaju svoje časove u redovnim školama gdje ređaju samo petice.

Obje, sa nestrpljenjem čekaju maj da se dokažu i pokažu šta znaju, a do tada kako su istakle, vrijedno će raditi i savladavati zadatke koji su pred njima.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video striming: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević