Spurnić-Žižić: Problemi sa izgovaranjem glasova i kasno progovaranje česti govorno-jezički problemi u dječjem uzrastu (video)

Poremećaji govorno-jezičkog aparata kod djece sve su učestaliji, a nerijetko se dešava da se neki problem sa govorom primijeti tek onda, kada dijeti krene u prvi razred osnovne škole, kaže logoped Jelena Spurnić-Žižić. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, ona je istakla da samo pravovremeno otkrivanje uzroka i uključivanje djeteta u terapiju može da spriječi ili otkloni jezičko-govorni poremećaj.

“Sve je više djece kod kojih dolazi do govorno-jezičkih poremećaja. Među djecom predškolskog uzrasta najučestalije su dislalije, odnosno, tzv. poremećaji izgovora glasova. Roditelji se često kasno jave stručnjaku, negdje pred upis u školu kada dođu kod izabranog pedijatra”, ističe Žižić-Spurnić. Ona podsjeća da dijete sa pet i po godina treba svaki glas da izgovara pravilno, a svaka ostupanja koja se javljaju nakon tog uzrasta, zahtijevaju logopedski tretman. Takođe, ukoliko roditelji primijete da dijete starije od godinu i po, nema želju za komunikacijom, interakcijom, nema topli pogled, ne odaziva se na sopstveno ime, ne učestvuje u aktivnostima i ne razumije naloge koji mu se izdaju, obavezno treba da potraže pomoć logopeda.

Govoreći o Centru za djeci sa posebnim potrebama koji od 2013. godine postoji u okviru Doma zdravlja, Spurnić-Žižić kaže da je njegova primarna djelatnost rano okrivanje, dijagnostika i terapija djece sa rizikom nastanka poremećaja i oboljenja, djece sa već postojećim smetnjama u razvoju, ali i onim sa tipičnim razvojem.

Među djecom su najčešće ona sa poremećajima artikulacije ili izgovora glasova, kasnim progovaranjem, mucanjem, djeca sa cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom, autistična djeca kao i ona ometena u razvoju. U našoj evidenciji je 600 do 700 djece sa nekim vidom ovih razvojnih smetnji. U Centar se dolazi po  uputu izabranog pedijatra, mada nerijetko, roditelji samoinicijativno pokucaju na naša vrata, jer su dovoljno osviješćeni da sami potraže pomoć stručnjaka ukoliko primijete kod svoje djece neke od ovih problema”, kazala je Žižić Spurnić.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Video striming: Ljilja Brajković

Tonska relaizacija: Milan Kneževć

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE